Десетки са жертвите на предполагаемата химическа атака в Дума, сн.

...
Десетки са жертвите на предполагаемата химическа атака в Дума, сн.
Коментари Харесай

САЩ не изключват наказателна акция срещу Сирия


Десетки са жертвите на хипотетичната химическа офанзива в Дума, сн. ЕПА/БГНЕС

Министърът на защитата на Съединените щати Джеймс Матис съобщи, че не изключва Съединени американски щати да подхващат наказателни удари против сирийския режим след химическата офанзива в събота над град Дума, при която починаха десетки поданици на града, в това число и деца. Москва обаче назова обвиняването против силите на Башар Асад провокация и разгласи, че нейни специалисти не са разкрили и диря от химическа вещества в града.

" Към сегашния миг нищо не изключвам ", сподели Матис в отговор на журналистически въпрос съществува ли опция за нанасяне на нови въздушни удари против обекти и жива мощ на държавното управление на Сирия от страна на Съединени американски щати.

" Първото нещо, което би трябвало да разберем, е за какво изобщо се употребяват химически оръжия, откакто Русия е поръчител по рамковото съглашение за премахването им. Така че, като работим с нашите съдружници - от НАТО до Катар, ние ще решим този въпрос ", съобщи Матис.

В същото време той уточни, че не е в положение да удостовери, че точно Дамаск носи отговорност за потреблението на химическо оръжия в град Дума, който е последният бастион на бунтовниците против режима на Асад.

Говорителят на Еврокомисията Майя Косянчич обаче съобщи, че Брюксел следи развиването на обстановката и информацията от някокло източника " ни навежда на мощното разбиране, че сирийският режим е виновен за химическата офанзива ".

За химическата офанзива в града в Източна Гута оповестиха редица неправителствени организации, измежду които и сирийските " Бели каски ". Организацията Съюз на организациите за медицински грижи и за на избавителните интервенции (Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM), сплотяваща интернационалните филантропични организации, които финансират лечебни заведения в Сирия и която е частично основана в Париж, утачни в понеделник, че в хипотетичната химическа офанзива са убити минимум 60 души, а над 1000 са ранени. Преди ден някои източници съобщаваха за 100 убити и за 500 ранени.

Заради офанзивата на изключително съвещание от 22 часа българско време се събира Съветът за сигурност на Организация на обединените нации.

Междувременно английският министър председател Тереза Мей настоя да бъде потърсена отговорност и на страните, които поддържат държавното управление на Башар Асад:

" Англия остро осъжда потреблението на химически оръжия при каквито и да било условия и ние би трябвало в незабавен порядък да разберем какво се е случило. Ако бъде доказано, че това е следващ образец за бруталността на сирийския режим и безочливото игнориране на личния му народ и отговорностите за неизползване на такива оръжия, на режима и неговите поддръжници, в това число Русия, би трябвало да бъде потърсена отговорност ".

Русия разгласи по-рано през днешния ден, че няма доказателства, че в Дума е използвано химическо оръжие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Русия, Иран и Турция нямат съгласувана позиция по отношение на хипотетичната химическа офанзива против сирийския град Дума. Според него към този момент " никой не има изчерпателна информация " по случая. " Без някаква инспекция, без следствие да се вършат заключения е радикално погрешно ", сподели Песков.

Руски експерти, пратени на следствие в сирийския град Дума, където сирийският режим е упрекнат, че е направил химическа офанзива на 7 април, не са намерили никаква диря от химическа субстанция, съобщи в това време съветският външен министър Сергей Лавров, представен от Франс прес.

" Нашите военни експерти отидоха на място. Те не откриха нито една диря от хлор или от каквато и да е химическа субстанция, употребена против цивилни ", сподели Лавров.

Руският външен министър съобщи, че изказванията, че сирийското държавно управление е направило газова офанзива, са подправени и са провокация, съобщи Ройтерс.

Лавров добави, че Русия неведнъж е предупреждавала, че се готви такава провокация за обвинение на Дамаск в потребление на химическо оръжие, съобщи ТАСС. Той също се разгласи за почтено следствие на известията за хипотетичната химическа офанзива в Дума.

Преди това непрекъснатият представител на Русия в Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО) Александър Шулгин сподели, че сирийските управляващи са предавали в ОЗХО и в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации данни за готвещи се провокации с потребление на хлор в Източна Гута.

ОЗХО в това време изрази съществено безпокойствие от хипотетичната химическа офанзива в Дума, съобщи Ройтерс. Организацията сподели, че събира всичката информация, която е разполагаем по отношение на това нахлуване.

" ОЗХО прави прелиминарен разбор на информациите за хипотетично потребление на химически оръжия, още щом тези информации се появиха ", съобщи генералният шеф на организацията Ахмет Узумчу. Той сподели, че ще бъдат събрани още детайли, с цел да се откри дали са били употребявани химически оръжия.

Същевременно Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Бахрейн осъдиха твърдо хипотетичната химическа офанзива в Дума, съобщи Франс прес.

Британският външен министър Борис Джонсън сподели, че Лондон желае мощен интернационален отговор след хипотетичната офанзива с химическо оръжие в Дума, съобщи Франс прес. Този апел бе насочен в телефонен диалог на Джонсън с френския му сътрудник Жан-Ив Льо Дриан.

България също осъди използването на химическо оръжие и следи с паника информациите за поредна химическа офанзива в сирийския град Дума. Това заяви Министерството на външните работи в София във връзка осъществената в събота химическа офанзива, при която починаха десетки, в това число и деца.

" Подобна офанзива против цивилни, в това число деца, е тежко нарушаване на интернационалното филантропично право “, се показва в декларация на Министерство на външните работи.

Страната ни приканва за обезпечаване на неотложен филантропичен достъп до жертвите, както и за осъществяване на следствие на място.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР