Десетки руски спортисти са сменили гражданството си, за да имат

...
Десетки руски спортисти са сменили гражданството си, за да имат
Коментари Харесай

Спортна миграция от Русия към света

Десетки съветски спортисти са сменили поданството си, с цел да имат опцията да вземат участие на Олимпийските игри през 2024 година

55 спортисти от Сборная, които са представители на олимпийски спортове, са взели решение да се състезават за други страни. Над 100 пък са тези от неолимпийски спортове. Тази информация изнесе заместник-министърът на спорта на Руската федерация Алексей Морозов.

Международните спортни организации не позволяват Русия до присъединяване на надпревари отвън Русия и Беларус поради нашествието на Путин в Украйна. В края на февруари 2022 година Международният олимпийски комитет (МОК) насочи апел към интернационалните спортни федерации и им предложи да не позволяват съветски и беларуски спортисти до присъединяване в никакви надпревари. На съвещание на Изпълнителния комитет на МОК на 28 март 2023 година беше предложено руснаците да бъдат позволени в безпристрастен статут, в случай че спортистите не вземат участие интензивно в поддръжка на военни интервенции. Спортисти от Русия, свързани с въоръжените сили или службите за сигурност, се предлага да бъдат изключени от надпревари.

В някои спортове руснаците вземат участие като неутрални спортисти. Повечето интернационалните федерации обаче не позволяват представители на Сборная. Тези неподходящи условия доведоха и до всеобщата промяна на поданство. Сред взелите това решение към този момент има опитни и заслужени спортисти - измежду тях са европейската шампионка по биатлон Дария Виролайнен (състезава се за Финландия), съветската шампионка по плуване София Спoдаренко (вече плува за Казахстан), фигуристите Даяна Дейвис и Глеб Смолкин (представляват Грузия), победителката в скока на височина от европейското състезание за младежи под 23 година Елена Куличенко (състезава се за Кипър) и доста други.

„ Заля ме голямо количество ненавист, показа Куличенко, която избра да се състезава за родината на татко си. - Хората евентуално даже не могат да си показват какъв брой доста ненавист ме заобиколи, когато се разбра за промяната ми на националността. Всъщност доста млади съветски спортисти, в случай че имаха опция да сменят поданството си, биха взели сходно решение. Всички приказват за това. В Русия нищо не върви към по-добро. Спортната възраст е доста къса. ”



Бившият международен първенец по бокс, депутатът от Държавната дума Николай Валуев означи, че няма потребност от нови закони, които да санкционират спортисти за смяна на спортното си поданство.

„ В тези сложни времена за нашия спорт имаше случаи на промени в спортното поданство от съветски спортисти. Това ще остане на съвестта на всички. Но не мисля, че има потребност да се разискват закони, които в допълнение да санкционират такива спортисти. Всяка обстановка би трябвало да се преглежда самостоятелно “, сподели Валуев.

Заслужилият треньор по фигурно пързаляне на Съюз на съветските социалистически републики Татяна Тарасова разяснява, че процесът на промяна на спортно поданство от съветските спортисти е естествен. Според нея няма потребност обществото да прибягва до тормоз над такива спортисти.

„ Не единствено фигуристите сменят поданството си. Това е към този момент във всеки спорт. Руските спортисти неизбежно ще сменят поданството си, няма потребност да се вкопчвате в това и да ги обвинявате. Те имат единствено една кариера “, акцентира Тарасова.

Най-титулуваният съветски тенисист, олимпийският първенец от Сидни 2002 година, Евгений Кафелников изрази мнение, че наклонността спортистите да трансформират поданството си ще продължи, защото съветският спорт надали ще се върне на предходните си позиции в близко бъдеще. Той означи, че не е подготвен да осъди спортисти за сходни решения.

„ Посветих целия си живот на съответен спорт. Разбира се, тенисът не може да се съпоставя с лека атлетика или художествена гимнастика, където олимпийският старт за един състезател е задачата на целия му живот. В тениса има непрестанно шампионати, играят всяка седмица. Има четири шампионата от Големия шлем, които мнозина считат за предпочитани, съобщи Кафелников. - Но факт е, че кариерата на един състезател е лимитирана – също като биологичен запас. Не може един състезател да чака край морето времето, да чака да се промени политическата конюнктура и да ни върнат в международния спорт при същите условия. Трябва да разберете, че това няма да се случи в близко бъдеще. Затова несъмнено не е редно да съдя спортисти. Определено ги разбирам, това е избор на всеки. Тази наклонност, за жалост, ще продължи, само че считам, че нямаме право да осъждаме спортистите за сходни решения. “
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР