Десетки родители се събраха на протест пред Столичната община с

...
Десетки родители се събраха на протест пред Столичната община с
Коментари Харесай

Родители в София с ясни искания срещу проблемите с приема в детските градини

Десетки родители се събраха на митинг пред Столичната община с искане да се решат проблемите с приема в детските градини и ясли. Представители на родителската организация бяха поканени в Общината на среща сред тях и специалисти от администрацията, на която стана ясно, че 5 дни по-рано се е състояла работна група сред двете страни, на която са се договорили за проект за деяние, само че той не беше обявен поради административна спънка.

По настояванията на родителите в София, касаещи детските градини и ясли се работи, съгласни са и те, и Столичната община. Среща сред двете страни към този момент се състояла, само че митингът е бил разгласен преди нея и към този момент идващ няма да има. В писмо до медиите родителите показаха 5 претенции, измежду които градеж на нови здания, ваучери за децата, които на се класирали за общинските детски градини и ясли, както и оставките на Мария Минчева и Ирена Николова от дирекция „ Образование ”.
 
Останалите претенции са за обезщетение за децата останали отвън ранглиста с ваучер на стойност единния разходен стандарт, цялостно автоматизиране на системата за кандидатстване и средства за асистент педагог във всяка група, която надвишава броя на децата, позволена от наредбата. Една от протестиращите майки пред Общината – Петя Тодорова, също упорства за строителство на нови детски градини, тъй като дефицитът е огромен:
 
„ Голямата ми е одобриха съвсем без проблем, само че дребният много мъчно, даже и в случай, че по-голямата сестра беше в детската градина, него не желаеха да го одобряват. Не се оповестиха места, защото нямаше. Него го одобриха в друга ясла, която беше извънредно надалеч и трябваше да го повеждам с кола. Първо нея да оставям, след това него да повеждам. После да отивам на работа. Това е безусловно стеснение “.
 
Тя желае да отпадне и критерият за деца с хронични болести, тъй като по думите ѝ това е причина за вадене на доста подправени протоколи. Мариана Петрова е майка на 2 деца – на 4 и на 2 години. Тя се оплаква пък от играта на лотария с местата за децата:-->
 
„ Голямото ми дете беше признато на
лотария в най-близката до у дома детска градина. Малкият беше признат в същата далечна детска ясла и трябваше да играем упражнението с оставяме единия, след това другия, след това до другия завършек на града за работа “.
 
Къде ще бъдат строени нови детски градини при дефицит тук-там в някои квартали на София още не е ясно – следва разбор. За какво са се договорили Общината и родителите ще стане ясно, когато  бъде подготвен формалния протокол от срещата, състояла се на 5-ти септември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР