Десетки ранени, след като протестиращи срещу правителството на Еритрея атакуваха културен фестивал в Швеция

...
Полицията стои близо до изпотрошените останки от автомобили на еритрейския
Коментари Харесай

Полицията стои близо до изпотрошените останки от автомобили на еритрейския културен фестивал Полицията стои близо до изпотрошените останки от автомобили на еритрейския културен фестивал „Eritrea Scandinavia“ в Стокхолм, четвъртък, 3 август 2023 г. - Авторско право Magnus Lejhall/Magnus Lejhall От Euronews  с AP Публикувано на 08.04.2023 г. - 11:11

Културен фестивал на тема Еритрея в предградие на Стокхолм претърпя бурен обрат в четвъртък, когато около хиляда протестиращи срещу правителството на Еритрея нахлуха в събитието, оставяйки най-малко 52 души ранени, съобщиха шведските медии.

Протестиращите подпалиха кабини и превозни средства, изпращайки дим в небето. Шведският вестник Expressen съобщи, че до хиляда протестиращи са марширували към мястото на фестивала, избутвайки полицейски кордони и използвайки пръчки и камъни като оръжия.

Говорителят на шведската полиция Даниел Викдал каза пред Асошиейтед прес, че „между 100 и 200 хора са задържани." Значително полицейско присъствие все още е на мястото и разследванията са в ход, каза той.

Швеция е дом на десетки хиляди хора с еритрейски корени. Фестивалът, посветен на културното наследство на Еритрея, е ежегодно събитие, което се провежда от 90-те години на миналия век, но е критикуван, че се твърди, че служи като промоционален инструмент и източник на пари за правителството на африканската нация, според шведските медии.

„Това не е фестивал, те учат децата си на език на омразата“, каза протестиращият Майкъл Кобраб пред шведската телевизия TV4.

Правозащитните групи описват Еритрея като една от най-репресивните страни в света. След спечелването на независимостта от Етиопия преди три десетилетия, малката нация от Африканския рог се ръководи от президента Исаяс Аверки, който никога не е провеждал избори.

Путин обещава безплатни доставки на руско зърно до 6 африкански държави Стотици протестират в Нигер, заклеймяване на Франция, докато новата хунта в страната се опитва да оправдае своя преврат. Какво означава превратът в Нигер за отношенията на Европа със Сахел?

Милиони хора са избягали от условия като принудителна военна служба.

Участник във фестивал , Емануел Асмалаш, също говори пред TV4 и обвини протестиращите, че са „терористи“ от Етиопия.

„Не е разумно Швеция да бъде въвличана във вътрешните конфликти на други страни по този начин“, министър на правосъдието Gunnar Strömmer каза в писмено изявление до шведската информационна агенция TT.

„Ако избягате в Швеция, за да избягате от насилието, или сте на временно посещение, не трябва да причинявате насилие тук“, добави той. < /p>

„Ресурсите на полицията са необходими за други цели, освен за държане на различни групи отделно една от друга.“

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР