Десетки протестиращи вИраки се събраха в неделя, за да осъдят

...
Десетки протестиращи вИраки се събраха в неделя, за да осъдят
Коментари Харесай

Протести: Иракчанин уби дъщеря си, дръзнала да избяга, след като била изнасилена от брат си

Десетки протестиращи вИраки се събраха в неделя, с цел да осъдят по този начин нареченото „ ликвидиране на достойнството “ на 22-годишна звезда от YouTube, за която се твърди, че е била удушена от татко си, добавяйки искрикъм апелите за правни промени, защитаващи дамите, написа " ABC News ".

Говорителят на вътрешното министерство Саад Маан разгласи в петък, че Тиба Али е била убита на 31 януари в централния град Диуания от татко си, който по-късно се е предал на полицията.Докладите споделят, че бащата е удушил Али през нощта, до момента в който тя е спяла.

Така нареченото „ ликвидиране на достойнството “ беше посрещнато с наказание от групи за правата на дамите и поданици, които сигнализираха за насилието против дами в Ирак и нуждата от реформиране на законодателството, с цел да се наложат по-строги санкции на причинителите.

Протестиращите държаха транспаранти, осъждащи убийството и настояващи за законодателни промени.„ Няма чест в закононарушението да се убиват дами “, гласеше един афиш.

„ Всеки, който желае да се отърве от жена, я упреква, че опозорява достолепието му, и я убива “, сподели протестиращият Исра ал Салман пред Асошиейтед прес, който също искаекзекуцията на бащата на Али.

Роза ал-Хамид, активистка от групата на гражданското общество Организацията за независимост на дамите в Ирак, прикани управляващите да одобряват дълго отлаган проектозакон против домашното принуждение, който се задържа в иракския парламент от 2019 година

„ Тиба беше убита от татко си заради племенни оправдания, които са неприемливи “, сподели тя пред АП.

Заместник-директорът на Amnesty International за Близкия изток и Северна Африка Ая Маджзуб сподели в изказване за пресата, че насилието против дами и девойки в Ирак ще продължи, до момента в който „ иракските управляващи не одобряват строго законодателство за отбрана на дамите и девойките от принуждение, учредено на пола “.

Градското полицейско ръководство на Диуания и администрацията на болничното заведение отхвърлиха коментар пред АП по отношение на гибелта на Али.

Тиба Али живееше в Истанбул, Турция, и имаше канал в YouTube с над 20 000 клиенти, документирайки живота в турския град дружно със сирийския сиприятел, вложител в недвижими парцели.В първото си видео в YouTube през ноември 2021 година Али споделя, че се е преместила в Турция, с цел да продължи образованието си, само че е избрала да остане, тъй като се радва на живота там.

Съобщава се, че татко й не е бил склонен с този ход, нито с проектите й да се омъжи за колегата си.Маан сподели, че Али и татко й са имали развълнуван спор по време на посещаване в Ирак и че в деня преди убийството й локалната полиция се е намесила, с цел да им помогне да се помирят.

Иракската неправителствена организация Support Her Organisation for Women`s Rights показа гласови записи, които съгласно известията Али е изпратила на другари вечерта преди да бъде убита.В записа тя се изправя против майка си и татко си по отношение на това, че няма да се върне в Ирак, откакто брат й я е изнасилил.Аудиото приключва с татко й, който крещи и я удря, до момента в който тя крещи от болежка.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР