Десетки протестиращи срещу кариерата в Белащица се събраха днес сутринта

...
Десетки протестиращи срещу кариерата в Белащица се събраха днес сутринта
Коментари Харесай

Викове “Оставка“ пред РИОСВ! Белащица отново на протест заради кариерата

Десетки протестиращи против кариерата в Белащица се събраха през днешния ден сутринта пред постройката на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Те настояха за незабавната оставка на шефа на институцията, защото по думите им се пробват тихомълком да удължат концесията на кариерата. Те демонстрираха, че от уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда са в ход две процедури на " Холсим " и " Европейски пътища ", с които вложителите желаят да удължат активността си с още 15 години. Живущите в Белащица са безапелационни, че това еднакво на екологична бомба и че запрашавенето е рисково за тяхното здраве.

Протестиращите носят плакати с надписи " Екокатстрофа ", " Стоп на кариерата " и викат " Оставка ".

" Освен мощните тътени и голямото запрашаване, имаме проблем и с камионите, които изнасят инертния материал и минават през селото. Това уточни доктор Димитър Георгиев пред кореспондент на TrafficNews. Според живущите самото входиране на процедурата в Регионална инспекция за опазване на околната среда е противоправно.

На място дойде и регионалният управителна на Пловдив Йордан Иванов, който заяви че тази заран е разговарял с шефа на Басейнова дирекция, с който са се разбрали регионът да бъде включен към санитарно- охранителна зона, поради съществуващите водоизточници, което на процедура ще направи невероятно удължаването на концесиите. " Очакваме през днешния ден становещето на Басейнова дирекция да бъде изпратено в Регионална инспекция за опазване на околната среда, което ще бъде мотив да бъде спряна процедурата по УВОС. Иванов дружно с няколко представители на протестиращите се качиха в постройката на Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да беседват с шефа.



Очаквайте продължение!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР