Десетки привърженици на опозицията в Казахстан бяха задържани от полицията

...
Десетки привърженици на опозицията в Казахстан бяха задържани от полицията
Коментари Харесай

Протестите в Казахстан: От капка по капка до потоп?

Десетки последователи на опозицията в Казахстан бяха арестувани от полицията в неделя. Демонстрантите излязоха по улиците на огромните градове, с цел да се опълчват на политическите репресии в страната и с искане политическите пандизчии да бъдат освободени.
Снимка: Ройтерс
Искане, което Европейският парламент поддържа по-рано този месец. Евродепутатите одобриха резолюция, в която е упоменато, че в богатата на нефт страна, към момента се погазват изконни човешки свободи, като правото на спокойно протестиране.

„ Екстремисти “ заплашват властта

В отговор на мненията на европейския парламент, външното министерство на Казахстан съобщи, че резолюцията е „ инициирана от политически недоброжелатели “ и е „ подхранвана от неточна информация ".
Снимка: Ройтерс
Демонстрациите избухнаха и на фона на резултатите от изборите, извършени през януари, които не бяха изненада за болшинството казахстанци. На политическата сцена в някогашната руска република от близо три десетилетия господства една и съща партия- „ Нур Отан “. Компания в Народното събрание ѝ вършат още две политически сили – „ Ак Жол “ и Казахстанската национална партия, наследница на локалната комунистическа организация от руските времена.

Опозиционните придвижвания са отвън Народното събрание, оповестени от управляващите за екстремистки и нездравословни за обществото. Президентът Касъм-Жомарт Токаев даде обещание да записва всички политически сили и да ги допусне до изборите, само че нито една от седемте в действителност опозиционни партии, които се пробваха да преминат през процедурата, не бяха утвърдени.

Сега гласовете на недоволството отекват в митингите на десетки стачкуващи. Протести, които обаче елементарно биват потушавани от полицията.

Според управляващите в Казахстан уредниците на митингите не са спазили нужните законови процедури и затова правото на спокойно протестиране не е нарушено. Държавният обвинител предизвести, че всеки, който участва на митингите - свикани в градове в цялата страна - може да бъде административно арестуван за 20 или 50 дни.

Репортер на „ Ройтерс “, участвал на митингите в неделя, заяви за минимум 50 арестувани в най-големия град в Казахстан- Алмати. Протестиращите са скандирали „ Назарбаев, махай се “, а „ Еурейжъривю “ заключва, че до момента в който сянката на този човек тегне над страната смяна няма да има.

Нурсултан Назарбаев- някогашният президент с повече мощ и пълномощия от настоящия

Нурсултан Назарбаев е най-дълго управлявалият водач в историята на постсъветския свят. Ръководи средноазиатската страната близо 30 години.
Снимка: EPA
Той хваща юздите на ръководството още по времето на комунизма и е единственият президент на Казахстанската руска република, а след разпадането на Съветския съюз и първият президент на Република Казахстан.

Дълго замитани проблеми под повърхността

Не можем обаче да кажем, че ръководството на Назърбаев през всички тези години е било безоблачно. Първото огромно предизвикателство, с което се сблъска ръководството, породи през 2011 година, когато властта би трябвало да активизира силите на вътрешното министерство, с цел да разпръсне протестиращите за по-добро възнаграждение и условия на труд петролни служащи в град Жанаозен. По време на демонстрациите умират минимум 10 души, като е оповестено и изключително състояние, а месеци наред напрежението ескалира.

Голямо публично неодобрение породи още веднъж през 2016 година, когато на фона на тежки обществени проблеми държавното управление се опита да прокара поземлена промяна и да разреши на чужденци да закупуват парцели в Казахстан. Това провокира всеобщи митинги, които още веднъж са потушени със мощ.

Все по-често към икономическите и обществените претенции на протестиращите се прибавят и политически. Като едно от лицата на публичното неодобрение водачът на неразрешената политическа организация „ Демократичен избор на Казахстан” Мутхар Аблязов. Опозиционерът напуща Казахстан и търси леговище в Европа, само че за него е издадена интернационална заповед за арест от Интерпол по искане на Русия с обвинявания за машинация.

Въпреки всички компликации и неколкократните опити за изгонване от Аблязов съумява да провежда нова протестна вълна в своята татковина.

На пръв взор режимът оцелява без забележими провали, само че тези събития слагат началото на спорадични демонстрации и прояви на публично неодобрение по разнообразни мотиви и аргументи от 2018 година до в този момент.

На фона на следващите митинги през 2019 година, този път провокирани от гибелта на пет сестри в горяща къща, „ водачът на нацията “ Нурсултан Назърбаев изненадващо подава оставка.

Оставката на Назарбаев е едвам вторият път, когато президент на някогашна руска република се отдръпва непринудено. Руският президент Борис Елцин се отдръпна от властта през 1999 година, само че уточни собствен правоприемник в лицето на Владимир Путин.

Мнозина интернационалните наблюдаващи са сюрпризирани от неговото решение, а други означават, че той желае да си обезпечи гладко предаване на ръководството без отрицателни последици за него.

Формалното му отдръпване от поста надалеч обаче не значи отдръпване от властта в Казахстан.

Бившият президент към момента е ръководител на ръководещата партия- „ Нур Отан “, както и член на Конституционния съвет на Казахстан.

Преди той да напусне президентския пост, са признати няколко законови промени, с помощта на които някогашните президенти на страната остават отпред на Съвета по сигурността и надлежно управляват казахстанските служби за сигурност. Силен коз в ръцете на всеки политик.

След отдръпването на Назарбаев ръководителят на Сената Касъм-Жомарт Токаев пое президентския пост, като след това завоюва и предварителните парламентарни избори.
Снимка: EPA
Токаев самичък съобщи, че ще продължи политиката на предшественика си и ще разчита на неговото мнение по основни въпроси. Първото му решение като президент беше да преименува столицата Астана на Нур Султан, в чест на към този момент някогашния държавен глава на страната.

Откритата поддръжка на някогашния президент към сегашния - както и законовите пълномощия на Нурсултан Назарбаев като водач на партията и ръководител на Съвета по сигурността- затвърдиха изказванията на мнозина, че страната продължава да се ръководи от един човек и името му не е Касъм-Жомарт Токаев.

Казахстанските управляващи поставят старания да поддържат своя добър имидж зад граница и да не разрешават вътрешните им проблеми да излизат на открито. „ ИУ Обзървър “ отбелязва, че преди гласуването на резолюцията на Европарламента за човешките права в Казахстан, от Нур Султан са подхванали масирана лобистка компания, с цел да предотвратят приемането ѝ.

Засега режимът в Казахстан наподобява постоянен, само че към този момент малобройните, само че продължаващи митинги като че ли приказват, че напрежението под повърхността продължава да се повишава. Дали скоро няма да стане очевидци на огромен гърмеж?
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР