Десетки посетители се запознаха с историята на СУ Климент Охридски“За

...
Десетки посетители се запознаха с историята на СУ Климент Охридски“За
Коментари Харесай

Десетки посетители се запознаха с историята на СУ „Климент Охридски“

Десетки гости се срещнаха с историята на СУ „ Климент Охридски “
За трета поредна година Софийският университет се включи в Европейските дни на наследството - София 2018 година, проведени от Столична община, Министерството на културата и Френския културен институт в България. През целия ден вратите на най-голямото висше образователно заведение в България са необятно отворени за гости, които имат опцията да се срещнат с историята му, ролята му на просветителна институция и да прегледат постройката на Ректората, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Чрез проведени обиколки посетителите могат да прегледат Аулата и Централното предверие, където най-силно усещане вършат красивите стъклописи с облиците на светите братя Кирил и Методий, на св. Климент Охридски, отец Паисий, на княз Борис I и цар Симеон.

Освен постройката, голям интерес у всички провокира музеят, който споделя за историята на Алма матер. Там се съхраняват доста фотоси, документи и артефакти, свързани със основаването и развиването на университета, а музеят се обитава в новопостроената постройка.

„ Първите образователни занятия стартират на 1 октомври 1888 година в постройката на днешния Факултет по публицистика и всеобщи връзки. Тази постройка, в която се намираме сега, е строена след Първата международна война в интервала 1924 – 1934 година Тогава е издигната и постройката на Университетската библиотека. Конкретно на северното крило, където през днешния ден се намира музеят, неговият градеж стартира малко по-късно, след края на Втората международна война. Причината е увеличаващия се брой студенти “, споделя доктор Радослав Спасов, учител в университета и зам.-директор на музея.

Днес Софийският университет разполага с 14 здания, в които се организират занимания със студенти.

Един от най-ценните експонати на музея, който провокира голям интерес у посетителите е Оксфордският скиптър. „ Той е подарък от Оксфордският университет през 1938 година по отношение на 50-годишнатата на СУ. Подарен е в символ на респект и почетения от един от най-старите и реномирани университети в освен в Европа, а и в света. Това е самопризнание за университета като институция, както и за неговите преподаватели “, означи доктор Спасов.

В музея се пази и бюрото на огромния учен-медиавист проф. Васил Златарски.

Интерес провокира и особено обособената експозиция, отдадена на Южния полюс и основана от екипа на проф. Христо Пимпирев. „ Самата база на Южния полюс носи името „ Св. Климент Охридски “ в чест на нашия университет. Както проф. Пимпирев, по този начин и други членове на експедицията са нали сътрудници от Геолого-географския факултет. На посетителите и студентите е доста прелестно да посещават музея и да преглеждат тези доста значими и забавни експонати “, акцентира още доктор Спасов.

Първите дни на културното завещание стартират да се организират през 1984 година във Франция. От 1991 година насам се предизвикват от Съвета на Европа, а по-късно от Европейския съюз. В България те се трансформират в обичайно събитие и се организират на територията на разнообразни общини в цялата страна. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР