Десетки почетоха и се поклониха днес пред паметта на светицата-мъченица

...
Десетки почетоха и се поклониха днес пред паметта на светицата-мъченица
Коментари Харесай

Десетки се поклониха пред паметта на светицата-мъченица Св. Марина под връх Пирин

Десетки уважиха и се поклониха през днешния ден пред паметта на светицата-мъченица Св. Марина под вр. Пирин край село Сенокос, община Симитли, съобщи БГНЕС.

На мястото на античното тракийско светилище и оброчище, преди година бе повдигнат дребен храм. Мястото е високоенергийно, в клоните на 400-годишен бор край черквата се явява светицата, настойничка на водите и змиите. Светилището е първоначален пункт за нанагорнище на вр. Пирин, издигащ се на височина от 2593 метра. Ден преди празника бе даден курбан за здраве, през днешния ден бе осветена и камбаната на черквата, закачена на бор.

„ Мястото е било тракийско светилище, а през турско тук на върха се е намирал турски пост. Борът, под който стоим е на към 400 години, ударен е от гръм неизвестно по кое време, поради което няма връх “, споделя Красимир Петров-бивш кметски наместник на Сенокос след измененията през 1989 година

Според него, мястото е високоенергийно, обгръщайки го, човек получава силата на това антично оброчище, дарило с по този начин мечтаната рожба бездетни фамилии.
„ В клоните на бора се следи изображението на Света Марина, виждат го единствено мощно вярващите, а пък майсторите, градили предходната година храма, откриват издълбано в скалата изображение на безоблачен диск с лъчи, единствено го почистили от мъха, с цел да изпъкне изображението “, добавя Петров.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР