Десетки пловдивчани запалиха колите и излязоха на излет с децата

...
Десетки пловдивчани запалиха колите и излязоха на излет с децата
Коментари Харесай

Всеки втори малчуган е бъдещ авиатор

Десетки пловдивчани възпламениха колите и излязоха на излет с децата си, с цел да видят онлайн самолетите, изложени на летателна площадка " Марица " край Граф Игнатиево в деня на авиацията. Откритият летателен ден бе част от празника на специалността „ Авиационна техника и технологии " на Техническия университет - филиал Пловдив.  Най-любопитни бяха хлапетата. На въпроса " какъв ще станеш, когато пораснеш ", всяко второ от тях отговаряше без съмнение - летец. 

Отличникът на филиала Никола Добрев, който към този момент е първокурсник в магистърската стратегия, описа пред малчуганите, че да учиш за самолетите е доста забавно. " Започнах с любознание. От дребен се интересувам от механиката и летенето. Иначе в фамилията ми няма летци или авиоинженери ", сподели Никола. Самият той обаче мечтае за реализация в авиацията. Надява се да стигне до НАСА.

" 20-30 студенти годишно записват „ Авиационна техника и технологии ". Половината обаче се отхвърлят поради сложните дисциплини, които са част от курса ", описа проф. доктор Добрин Сейзински от  филиала на ТУ в Пловдив. Според него от ден на ден млади дами демонстрират интерес към специалността.

На площадката край Граф Игнатиево през вчерашния ден бяха показани 15 самолета. Всеки от тях коства сред 50 до 100 хиляди лв.. В някои от разработките машините работят с авто бензин, а не със специфичния аеро, тъй като общоприетото гориво е три пъти по-евтино от авиационното.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР