Десетки паркоместа в цялата страна ще се превърнат в пространства

...
Десетки паркоместа в цялата страна ще се превърнат в пространства
Коментари Харесай

Русе се присъединява към Park Day for Fitness

Десетки паркоместа в цялата страна ще се трансфорат в пространства за спорт и физическа интензивност

Спортни клубове и организации от обитаеми места в цяла България се включват в интернационалната самодейност Park(ing) Day for Fitness

Десетки паркоместа в цялата страна ще се трансфорат в пространства за спорт и физическа интензивност. Това ще се случи като част от самодейността Park(ing) Day for Fitness, като в границите на седмица (16-ти-22-ри септември) в 10 обитаеми места паркинги ще притеглят вниманието на жителите към тематиката за отворените градски пространства за спорт и развлечение, съобщава .

Координатор на самодейността е пловдивското съдружие BG Бъди деен, а задачата им е провокиране на публичен спор за това по какъв начин да приспособяваме и подобрим качеството на градската среда.

Координаторите са отправили специфична отворена покана към спортни клубове и Неправителствени организации организации, за образуване на събития, част от самодейността.

Сдружението ще обезпечи цялата нужна помощ за организацията – справочник за обмисляне на еднодневно събитие, пакет за брандиране и финансова помощ за осъществяване на събитието, както и гратис присъединяване в обучителен уебинар. Всички искащи да се включат могат да се свържат с BG Бъди деен на

" С помощта на елементарни и леснодостъпни уреди като въжета за скачане, конуси, гири, тежести, степер можем да превърнем пространството за паркиране в мини фитнес навън “, споделя Кера Стенева, от сдружението координатор – " Отправили сме тази отворена покана за да достигнем до хората в цялата страна от другите браншове (граждани, Неправителствени организации, администрация, организации за всеобщ спорт), и ги подтикнем да премислят разнообразието на градските пространства и скритите и най-много лесни благоприятни условия за физическата интензивност в тях. “

Park(ing) Day for Fitness се основава на истинската идея на интернационалния Park(ing) Day - да заемем паркинг място за един ден и да го превърнем в пространство за другарство, физическа интензивност, придвижване и/или фитнес за мозъка. През последните години участниците по света са превръщали паркинг места в най-различни тематични кътове като - мини-изложби, арт съоръжения, семинари, уроци по йога, работилници за колелета и други. Целта на събитията от самодейността Park(ing) Day for Fitness е да насочи вниманието към неизползваните благоприятни условия, които нашите градове оферират за повече физическа интензивност навън.

“С тези на пръв взор дребни намеси се надяваме, че можем предизвикваме дейности и смяна в държанието на жителите, само че и най-много на ръководещите града, за възстановяване качеството на градската среда. Подобни практики в Европа се ползват и одобряват добре постоянно от доста години. Трябва и в България да отворим съзнанието си и да стартираме да мислим по-различно. Всички ние имаме потребност да бъдем дейни ежедневно - преди всичко за здраве - физическо и ментално. Средата, в която живеем може да ни помогне за това “ – споделя Ласка Ненова, създател на съдружие BG Бъди деен. “За да има дълготраен резултат върху крайния адресат на посланието – жителите, би трябвало да има и смяна в работата в тази посока и от институциите “ – добавя Ласка Ненова

До момента своето присъединяване са декларирали 10 обитаеми места, измежду които Пловдив, Варна, Бургас, Русе, София, Смолян, Тетевен и други. Някои от разнообразните интензивности, с които ще вземат участие в интернационалната начинания, включват образования на деца за сигурност на придвижването, открити тренировки по бойни изкуства, футбол, петанк и колоездене. В Пловдив, жителите ще имат опция да се позабавляват и спортуват на “Чисто " паркомясто, където ще се организират просветителни игри за деца и възрастни на тематика преработване и запазване на околната среда. Във вечерните часове, пловдивчани ще бъдат предизвикани с градски куест за всевъзможни възрасти - над 40 тима ще вземат участие в “Градски игри ", решавайки загадки и провокации из града под тепетата.

Park(ing) Day for Fitness ще се означи с отборни игри и във Варна, където на 17-ти септември 7 паркинга ще се трансфорат в самобитни спортни площадки. Жителите на морската столица ще имат опцията да повъртят велоаргометър, да подобрят играта си на тенис на маса, да изпитат уменията си за баланс и да опитат още доста други занимателни интензивности навън.

Програмата от събития ще приключи на 22-ри септември (Световен ден без автомобили) с всеобщо събитие в Бургас. Един от огромните булеварди в града ще бъде затворен за моторни транспортни средства от 10:00 до 16:00 часа в деня, освобождавайки място и създавайки благоприятни условия за голям брой спортни и развлекателни действия - разнообразни спортове, танци, групови игри, както и в голям брой работилници и срещи, отдадени на устойчивия метод на живот и превоз, както и на тематиките за околната среда и градските пространства.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР