Десетки общини у нас са изправени пред транспортен колапс. Само

...
Десетки общини у нас са изправени пред транспортен колапс. Само
Коментари Харесай

Превозвачи поставят редица проблеми, плашат със спиранене на рейсовете


Десетки общини у нас са изправени пред транспортен колапс. Само след броени дни на доста места превозвачите, които обслужват междуградски и междуселски линии, възнамеряват да преустановят обслужването им.
Пътищата в България са главен проблем за нашия отрасъл, сподели пред БНР Петър Захариев - ръководител на Националното съдружие на автобусните превозвачи.
Според него положението на пътищата е основният провинен за многото произшествия:
" От години нищо не се прави или това, което се прави, е доста половинчато. Съществуват задоволително брой пътища – национални, републикански и по-ниски класове, които на практика не дават отговор на условията ".
Той напомни, че се заплащат и тол такси за придвижване по пътищата. А от Нова година се чака ново двойно нарастване на цените им, сподели Захариев.
" Във всичките тези 30 години нямаме прогрес в това отношение. Ние сме единствената страна в европейската общественост с най-лоши пътища ".
Той е безапелационен, че казусът е сложен. Според него би трябвало да има по-добра взаимна работа сред превозвачите и виновните институции.
" Ние противоположна връзка даваме, само че има ли чуваемост е казуса ", уточни Петър Захариев. Той даде образец с пътя Е79, който, съгласно превозвачите, е пътят палач:
" Той е лунен пейзаж. А там препускат с гневна скорост 40-тонни тирове, леки коли. Нещо ужасно е там. Но не е единствено той, безчет са такива ".
Петър Захариев призна и за различен проблем - старият автобусен парк е рисков и става все по-рисков. Има малко компании, които могат да си разрешат нови рейсове, уточни той.
" Във годините обратно неведнъж искахме да бъдем чути, да бъдем разбрани и да се вземат ограничения в тази тенденция. Няма да се усъвършенства техническото положение на автобусния парк в България, тъй като нямаме пари. Субсидиите са една капка в морето, те не покриват нищо ", означи Захариев. 
Той акцентира, че са получили помощ поради високите цени на горивата. Някои превозвачи са били удовлетворени от тях, други - не. По думите му парите не са били малко, само че казусът е по какъв начин са разпределени и кой управлява този развой.
Захариев уточни решението:
" Когато общината си поръчва линия от А до Б, тя се заплаща на превозвача на пропътуван километър. В цяла Европа е по този начин. Само в България тази обществена активност е поверена на частни компании, които би трябвало да я осъществят с комерсиална активност. Тя обаче не може да съществува. Затова с всяка последваща година стават от ден на ден и повече обитаемоте места в България, които нямат публичен транспорт за своето население ".
Дали още общини ще останат без превоз, зависи от положителната воля на общинските ръководства, безапелационен бе председателят на Националното съдружие на автобусните превозвачи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР