Десетки обменни бюра за валута в мегаполиса Истанбул днес затвориха

...
Десетки обменни бюра за валута в мегаполиса Истанбул днес затвориха
Коментари Харесай

Валутен шок в Турция, лирите свършиха по обменните бюра

Десетки обменни бюра за валута в мегаполиса Истанбул през днешния ден затвориха порти, а тези, които останаха отворени, обменят единствено до 100 $, защото турските лири свършиха, откакто Турция осъмна с нов потрес на валутите. Само за часове доларът нарастна от към 5.50 турски лири до рекорден най-малко от  6.50 турски лири. Подобен срив на националната валута не се е случвал от дълго време в Турция, оповестява специфичният сътрудник на  Българска телеграфна агенция Нахиде Дениз.

Приключилите без триумф договаряния на турската делегация с американската страна " подлудиха " американската валута. Още щом стана известно, че турската делегация се връща с празни ръце от Съединени американски щати, котировките стремглаво скочиха и турската лира се срина безусловно за часове, финансовите пазари изпаднаха в колапс.

По всяка възможност сривът на турската лира ще продължи, защото към този момент Анкара отхвърля да съобщи на Вашингтон американския свещеник Андрю Брънсън, който е под домакински арест в Измир.

Турската страна обвързва случая на пастора с искане за изгонване от американска страна на мюсюлманския просветител Фетуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания. Гюлен е мятан от Анкара за уредник на осуетения опит за прелом от 15 юли преди две години и Турция доста пъти прави действия пред Вашитгтон да й бъде предаден, което американската страна отхвърля.
" Дайте ни Гюлен и ще ви върнем пастора " e позицията на Анкара, означават анализатори. В същото време те показват, че администрацията на Тръмп е решена да продължи глобите против Анкара. Засега никой не се ангажира да предвижда до каква степен ще продължи сривът на турската валута. Малка е вероятността пазарът на валутите да се стабилизира
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР