Десетки националисти се събраха в столицата София, а в шествието

...
Десетки националисти се събраха в столицата София, а в шествието
Коментари Харесай

Луковмарш в столицата, американското посолство излезе с реакция

Десетки националисти се събраха в столицата София, а в шествието се включиха и националисти от други европейски страни. Те не се спряга пред политическите заявления и митингите срещу акцията.

Шествие и контра митинг против "Луковмарш "

Арести и водни оръжия на пост поради Луков марш

Те уважиха военачалник Христо Луков, който оглавява Съюза на българските национални легиони през Втората международна война, който получава спорни оценки от историците поради връзките си с нацисткия режим.

Начална точна на тазгодишното шествие беше площад „ Света Неделя “. Полицейското наличие в столицата беше засилени, с цел да се избегнат конфликти и провокации.

По-рано денем антифашисти, леви деятели и правозащитници организираха контра шествие под надпис „ Без нацисти по улиците ни!”.

Американското посолство в София популяризира декларация на фона на шествието, акцентирайки, че е „ натъжено “ от проявата на назадничавост.

„ Генерал Христо Луков е покровител на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ почитание “, написаха от дипломатическото посланичество.

„ Ние още веднъж показваме признателност за всеотдайните старания на българското държавно управление и на кмета на София Йорданка Фандъкова, осъждащи похода и призоваващи всички българи да се обединят към позитивните образци в историята на страната “ написа в документа.

„ Посолството изцяло поддържа демократичния принцип на свободата на словото, само че по едно и също време с това се причислява към множеството гласове, осъждащи омразата и нетолерантността “, се споделя още в позицията.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР