Десетки населени места в Ямболско остават без водоподаване в летните

...
Десетки населени места в Ямболско остават без водоподаване в летните
Коментари Харесай

Ямболски села остават без вода в летните жеги

Десетки обитаеми места в Ямболско остават без водоподаване в летните жеги с температури близки до 40 градуса. Проблемът в селата на Община Тунджа се задълбочава и броят на повредите пораства с всеки минал ден, заяви кметът Георги Георгиев.

По думите му екипите на ВиК – Ямбол не работят през почивните дни, което оставя хиляди поданици на общината с дни без вода.

Кметът настоя за своевременна интервенция от страна на държавното сдружение. „ Не общината да праща екскаватор, да ангажира хора да им заплаща ексклузивен труд в почивни дни, а това е на първо място обвързване на ВиК “, акцентира Георгиев.

Според шефа на ВиК – Ямбол инж. Цветан Съйков казусът е в извънредно остарялата водопроводна мрежа и неналичието на вложения от страна на общините. По думите му през лятото постоянно има повече повреди. Довеждащите водопроводи се пукат от високите температури.

„ Това се обуславя също от самия терен и геоложките особености на региона. Водопроводите ни са остарели, множеството са от етернит. Черноземът, с който се хвалим на всички места, се свива и го реже като с нож. На самите водоизточници дебитът им също пада. При нас 90 % от водата се доставя помпажно и това се отразява “, изясни Съйков. 

Той добави, че екипите са малко, само че се стараят да отреагират в точния момент, с цел да не остава повече от ден обещано обитаемо място без вода. „ За да отреагираме незабавно, би трябвало да имаме два пъти повече чиновници ", сподели още шефът на ВиК - Ямбол.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР