Десетки мъртви птици откриха след сигнал на граждани експертите от

...
Десетки мъртви птици откриха след сигнал на граждани експертите от
Коментари Харесай

Десетки птици са открити мъртви в Лесопарка Липник“ край Русе

Десетки мъртви птици откриха след сигнал на жители специалистите от Екоинспекцията в Русе. Пойните дроздове са открити в Лесопарка „ Липник “. От Областната дирекция по сигурност на храните към този момент ги изследват за птичи грип и се чака резултатите да излязат до дни.

Русе

Мъртвите птици открива жител, който в този миг се е разхождал в Лесопарка „ Липник “. Сред тях е имало и изнемощели, които са се опитвали да полетят. Според орнитолози най-вероятно студът е сковал пойните дроздове и това е повода за гибелта на част от тях.
Красимир Киров – организатор в Екомузея в Русе
„ Аз мога да отнеса тази преживелица към необикновените рискови условия, които ни сервира финалът на зимата. Леденият дъжд сигурно е една от водещите аргументи да се изразходи силата, която се съдържа във всяка една птичка. “
Лесопаркът „ Липник “ е примамливо място за птиците, защото там те откриват инсекти. Според Красимир Кирилов обаче те не са намерили храна и това също е довело до гибелта им. Затова и всеки би трябвало да знае, че може да им помогне в студените дни, които са същинско тестване за прелетните птици.
Красимир Киров – организатор в Екомузея в Русе
„ Най-лесно и безвредно за нас и за птиците е, когато им осигурим хранилки, изключително зърноядните птици. Всеки даже на балкона си може да направи по този начин. “
Експертите поучават, в случай че се натъкнем на бедстваща птица, да не действаме самоволно, а да подадем сигнал към Регионалната ревизия по околната среда и водите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР