Лондонската полиция отказва да носи оръжие след полицай, обвинен в убийство

...
Десетки лондонски полицаи започнаха да отказват да патрулират с огнестрелни
Коментари Харесай

Десетки лондонски полицаи започнаха да отказват да патрулират с огнестрелни оръжия в неделя, след като полицай беше обвинен в убийство при фаталната стрелба по 24-годишен чернокож мъж. Необичайната стрелба – и последващото обвинение – изострят обществената криза на доверие в лондонската полиция.

До 300 специалисти по огнестрелни оръжия предадоха разрешителните си, позволяващи им да носят оръжия на дежурство през уикенда, според BBC.

Протестът идва, когато полицай, посочен само като NX121, беше обвинен в убийство миналата седмица заради смъртта на 24-годишния Крис Каба през септември 2022 г. 

Каба беше убит с един изстрел в главата, докато шофиране на превозно средство на жилищна улица в Streatham, Южен Лондон.

Невъоръженият бъдещ баща не е бил заподозрян в полицейски разследвания, но е шофирал кола, „за която се смята, че е свързана с инцидент с огнестрелно оръжие, който се е случил предишния ден“, водещият следовател Дийн Браун от Независимия офис за Полицейско поведение, каза при разследване на смъртта на Каба през октомври 2022 г.  

Полицай NX121 беше отстранен от служба след инцидента. Но присъдата му миналата седмица по обвинение в убийство предизвика възмущение сред други служители.

„Мнозина се притесняват как решението се отразява върху тях, върху колегите им и семействата им“, каза говорител на лондонската столична полиция (the Met).

"Те са загрижени, че това сигнализира за промяна в начина, по който ще бъдат оценявани решенията, които вземат при най-предизвикателните обстоятелства", добави той.

Доверието в полицията „виси на косъм“ 

Семейството на Каба приветства решението да се повдигне обвинение срещу полицая, заявявайки, че те и по-широката общност трябва да „видят справедливост за Крис“.

Смъртта му, която предизвика протести пред централата на столичната полиция, идва на фона на обществена криза на доверие в лондонската полиция.

Шумните скандали нараснаха бързо, откакто действащ офицер от Met отвлече, изнасили и уби млада жена, Сара Еверард, през 2021 г. Жорсткото полицейско управление на публично бдение в чест на Еверард наля масло в огъня.

Докладите за двама полицаи, които правят и споделят снимки на местопрестъпление, което е трябвало да охраняват в лондонски парк, където две чернокожи сестри са били намушкани до смърт провокира нов кръг от възмущение.

Независим доклад, поръчан от Met през 2022 г., заключава, че лондонските сили са институционално сексистки, расистки, хомофобски и „неспособни да се самоконтролират“.

Доклад от 2023 г. на главния полицейски инспектор Анди Кук установи, че „зверските“ престъпления, извършени от служители, са оставили общественото доверие в полицията на косъм.

„Показателен процес“?

Полицаите във Великобритания не носят рутинно огнестрелни оръжия. 2500 служители на Met, които са упълномощени да носят оръжие, обикновено са разположени за специализирани мисии като операции за борба с тероризма и за защита на обекти като парламент, дипломатически мисии и летища.

От тези, които носят оръжия по време на работа, само малка част е вероятно да стрелят с тях.

Данните на правителството за годината, приключваща през март 2023 г., показват, че по време на 18 395 операции с огнестрелни оръжия (20% от които в Лондон) огнестрелни оръжия са били умишлено изхвърлен само в 10 инцидента.

Ако смърт от полицейска стрелба е изключителен случай, последващото обвинение в убийство за полицай е още по-рядко.

От 1990 г. насам е имало 1871 смъртни случая, свързани с полицейско задържане, но само едно успешно наказателно преследване на полицай за непредумишлено убийство (през 2021 г.) и нито едно за убийство, установи разследващата благотворителна организация Inquest.

Обвиненията в убийство на Каба очевидно разтревожиха някои служители.

„Ако погледнете онлайн коментарите на полицаи, всички те говорят за това, че това е показен процес“, каза Лий Джаспър, председател на Националния алианс за полицейска отчетност и бивш директор на полицията в кметството на Лондон.

Служителите бяха окуражени в протеста си от подкрепата на десни членове на правителството, включително министъра на вътрешните работи Суела Брейвърман, която каза Джаспър „се стреми да окарикатури обвинението срещу офицер като някаква политическа „работа““.

В отговор на обвинението Braverman стартира преглед на правната защита на офицерите, изпълняващи задълженията, свързани с огнестрелни оръжия, с подкрепата на шефа на Met сър Марк Роули.

Тя каза, че служителите по огнестрелните оръжия трябва да вземат „решения за части от секундата“ и „не трябва да се страхуват да се окажат на подсъдимата скамейка за изпълнение на задълженията си“.

„Дрънкане на саби“ 

Нито трябва да се подценява дълбочината на недоволството сред офицерите. Кризата на Met идва на фона на проблеми с финансирането, които тласнаха други британски публични сектори към смут.

По време на правителството на консерваторите Метрополитен се сблъска със стотици милиони лири бюджетни съкращения и рекорден брой национални полицаи напускат полицията.

 

Великобритания е изправена пред най-големите стачки на здравни работници в историята на NHS

 

„Необичайно е полицейски протест да се проведе публично по този начин“, каза Бен Брадфорд , професор в катедрата по сигурност и криминални науки в University College London.

Той каза, че протестите също могат да се разглеждат като „непропорционални“, като се има предвид, че много полицаи ще се откажат от оръжията, които са носили на служба от години, но никога не са се доближавали до стрелба.

Изглежда някои служители са съгласни. В разгара на протеста министерството на отбраната – по искане на Министерството на вътрешните работи на Брейвърман – каза, че войниците са в готовност, за да компенсират броя на офицерите, които са се оставили задължения за боравене с огнестрелни оръжия.

До обяд в понеделник Метрополитенът потвърди, че достатъчно офицери са се върнали на служба за огнестрелно оръжие, за да може армията да бъде уволнена.

Докато вътрешната драма на Met изглежда затихва, продължава да бумти по-широка културна война.

Перспективата за въвеждане на армията беше драматичен ход и още една форма на „размахване на оръжие“ от правителството, каза Лий. „Това създава морална паника и обществена подкрепа, за да се гарантира, че случаите [като този на Каба] са изключително трудни за изправяне пред правосъдието.“

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР