Десетки казанлъчани се събраха край Старата река за традиционния Богоявленски

...
Десетки казанлъчани се събраха край Старата река за традиционния Богоявленски
Коментари Харесай

Традицията на Богоявленския ритуал беше отбелязана в Казанлък

Десетки казанлъчани се събраха край Старата река за обичайния Богоявленски обред. На събитието участва кметът на града Галина Стоянова, заместник-кметове и представители на Общинския съвет и на локалната администрация.

Тази година във водите на реката за спасяването на Богоявленския кръст влязоха 35 -ма мъже от Града на розите. Повечето от тях вземат присъединяване в ритуала за поредна година, а за някои това е 24-ти път. Най-бърз от всички беше 34- годишният Димитър Кацаров, който също е взел участие в ритуала, само че досега в никакъв случай не е хващал кръста. Той пожела на всички поданици на града здраве, благополучие и триумф през годината. След спасяването на кръста всички участници се хванаха на Богоявленско хоро в студените води на реката. 

Църковният празник в Казанлък стартира с отслужване на Утринно свещенодействие във всички православни храмове, а Света Божествена литургия беше отслужена в храм „ Свети Пророк Илия “. От там стартира литийното шествие, което продължи до моста на Старата река до парк „ Тюлбе “, където за поредна година се състоя Богоявленският обред.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР