Десетки катастрофи, рекордна смъртност, дрогирани шофьори, рецидивисти, които карат без

...
Десетки катастрофи, рекордна смъртност, дрогирани шофьори, рецидивисти, които карат без
Коментари Харесай

Шефът на КАТ- Пловдив: Отказът да се дава проба за алкохол и наркотици трябва да се криминализира

Десетки произшествия, рекордна смъртност, дрогирани водачи, рецидивисти, които карат без книжки. Така наподобява пътната конюнктура, съгласно новините. Преди броени дни от Института по пътна сигурност предизвестиха, че жертвите и ранените в България лавинообразно се усилват. През първите 7 месеца имаме по 2 починали дневно и 29 ранени. Настояват освен за образование, само че и за създаване на изключителна процедура по определяне и наказване на систематичните извършители на ЗДвП. Какво демонстрират цифрите, къде е Пловдивска област и какво прави ОД МВР- Пловдив, с цел да понижи броя на злополуките и жертвите? Това са част от въпросите, които TrafficNews насочи към началникът на „ Пътна полиция” гл. контрольор Йордан Милушев.
Прочетете още
- Според последните изследвания Пътна полиция стопира от ден на ден водачи, които карат под въздействие на опиати. С какви проблеми се сблъскват проверяващите?

- Статистиката за интервал от 1 година обратно демонстрира следното: имаме формирани 377 случая на ръководство на МПС под въздействие на наркотични субстанции или приблизително на месец това прави по 31 водачи, или всеки ден имаме заловен по един лидер с позитивна проба. От началото на годината имаме 212 случая, или по 30 души на месец. Сравнително се резервира броят на откритите случаи. Поне за пловдивската дирекция, статистиката демонстрира, че няма повишаване на този тип закононарушения, а има резистентност. Алкохолът продължава да е по-често установяваното нарушаване. От началото на годината имаме открити 615 случаи на шофиране след приложимост на алкохол, като 283 от тях са с централизация над 1,2 промила и за тях за формирани 222 бързи производства и 61 досъдебни. А 332 случая са на водачи с централизация до 1,2, за което се постанова единствено административна глоба.

Или хванатите с алкохол в пловдивска област са 2,9 пъти повече от тези с опиати. При самия пътен надзор, служителите на реда не срещат някакви основни усложнения. Дирекцията е обезпечена с уреди Драг текст 5 000, като в региона има общо 10 апарата. Полевите проби Драг тест 3 000 към този момент не се употребяват. Доставките на консумативи са постоянни и няма проблем. Ако лидерът желае да даде кръвна проба, той се съпровожда от служител на реда до болничното заведение.

- Случаят пред КАТ – Пловдив, където дрогиран водач, се опита да прегази служител на реда, изолиран ли е или това се трансформира в всекидневие?

- Да работиш с човек, който е под влияние на опиати постоянно е предизвикателство. Някои се държат радостно, други са затворени в себе си, трети са депресирани, четвърти отхвърлят връзка, пети са нападателни. Но случаите като този в КАТ са доста редки. Полицаите съумяват да намерят метод, тъй че инспекцията да премине без да се употребява физическа мощ и помощни средства. За последната година не помня някои да е оказал опозиция при инспекция.

- Има ли случаи, в които служители на реда избират да си затворят очите за нарушаване, с цел да не влязат в спор и да бъдат снимани и качени в обществените мрежи?

- Имаше подобен интервал преди години, сътрудниците се притесняваха. Но когато работят, спазвайки закона, това не е проблем за тях. Опитваме се да ги образоваме, държанието им да е такова, че да бъдат решителни, да бъдат смели, когато извършват отговорностите си и да не се тормозят от това, че някой ги снима. Напротив- от време на време един видеоклип може да помогне за преценката ни. Надявам се, че окончателно са отминали времената, когато служителите на реда обръщат глава, с цел да не пропуснат извършител от боязън да не бъде сниман. Мисля, че от ден дневно, служителите на реда са все по-уверени в себе си.

- На фона огромния брой хванати водачи с позитивни наркотестове, има десетки случаи на водачи, чиято кръвна проба се оказва чиста. Но през целия интервал, в който тече досъдебното произвеждане, те не могат да карат. Не приказваме за прецеденти, а за доста случаи, а целият развой лишава постоянно година. Има ли оферти в тази посока по какъв начин сходни проблеми да бъдат избегнати?

- Проблем е дългият интервал от взимане на тестът до правене на химико-токсикологична експертиза. Във всички случаи на приложимост на опиати се образува досъдебно произвеждане. Задължителен детайл е, в случай че лидерът е дал кръв, правенето на химико-токсикологична експертиза. Регламентирани са местата, където може да бъде направена такава експертиза. И те в България са единствено няколко. Пробите на цяла България отиват там и това е повода за огромното закъснение. Без резултатите от експертизата досъдебното произвеждане не може да бъде завършено и лидерът остава без удостоверение за правоуправление.

В Областна дирекция - Пловдив е помислено и преди няколко месеца кандидатствахме с план пред Фонда за сигурност на придвижване по пътищата. Той е за финансиране на газхроматограф за проучване на кръвни проби. Проектът е утвърден, парите са отпуснати и до няколко месеца ще бъде закупен. Предполагам, че при започване на 2023 година той ще бъде подложен в БНТЛ и ще работи. Така доста ще съкратим периода на досъдебните производства. Това, прочее се случи с пробите за алкохол. От март тази година всички проби се изследват в научно – техническата лаборатория към дирекцията и срокът от взимане на тестът до експертизата е сред 3 и 5 дни. Надявам се от следващата година и въпросът със забавянето на пробите за опиати да бъде решен съществено.

- От Института по пътна сигурност предизвестиха, че жертвите и ранените лавинообразно се усилват. Къде е Пловдив в тази черна статистика?

- От началото на годината до 4 август имаме регистрирани 1 302 ПТП общо. Миналата година са същия интервал злополуките са с 23 повече. От тях тежките ПТП със починали са 418. Загинали са 31 души и са ранени 537 души. В съпоставяне със същия интервал на 2021 година броят на тежките произшествия е с 19 повече, починалите са 9 повече, а ранените са с 46 повече. Т. е Пловдивска област не прави изключение от националната наклонност. Имаме повишен пътен травматизъм от началото на годината. Направихме съпоставяне с 5 и 10-годишен интервал. Оказа се, че макар растежа спрямо предходната година, те са под междинните за интервалите.

- На какво се дължи това, съгласно вас?

- Считам, че рестриктивните мерки при напредването по време на пандемията се отразиха и на пътния травматизъм. Миналата година приключихме с 34 убити, през 2020- също бяха в този порядък. А откакто отпаднаха рестриктивните мерки, смъртността се върна в остарелия порядък. Така че, сравненията с предходната и по-миналата година не са правилни, защото имаме радикално разнообразни фактори на влияние. Разбира се, това въобще не ни дава право да омаловажаваме броя на убитите.

Има и нещо друго. По безспорни стойности пловдивска област е с най- доста жертви от произшествия от началото на годината. Но това не значи, че живеем в региона с най- неприятен трафик. Защото релативно, съгласно броя на популацията на региона, в действителност Пловдив е на 12-то място по коефициент на жертви от произшествия. Да не забравяме и, че на територията на региона минават две автомагистрали, които са с най-тежкия трафик в страната.

Пътната инфраструктура също е доста значима. При същите ограничения за надзор, преди да бъде пуснат пътя Пловдив – Асеновград, имаше 8 пъти повече убити. В момента толкоз рисков е пътя Пловдив – Карлово. Там имаме най- огромен брой починали и целият запас е ориентиран натам. Особено през почивните дни, когато трафикът се ускорява. Имаме няколко тежки катастрофи, при които водачите са самокатастрофирали.

- Как могат да бъдат понижени жертвите, ранените?

- По този въпрос работим от дълго време. Имаме направени описи, които са изпратени до всяко районно. Те обгръщат няколко категории водачи- такива, които са залавяни да използват алкохол и опиати, неправоспособни, водачи, чиито контролни талони са отнети и не са си върнали книжката и един листата на водачи, лишени с присъди. При всяко прекъсване на пътя, лидерът се ревизира в тези описи и в случай че попада се подхващат нужните дейности.

С постоянните извършители би трябвало да се работи редовно. Трябва да има стратегии, ориентирани към другите групи в обществото.

- Все повече хора упорстват за по-строги ограничения и промени в законодателството. Това ли е пътят?

- Да, нужни са законодателни промени. Има подготвени оферти за промени в разнообразни документи, свързани с пътната сигурност. В Закона за Министерство на вътрешните работи – също. Но чакат парламент, с цел да бъдат признати. Някои от санкциите не са променяни с десетилетия и не дават отговор на приходите. Отказът да се дава проба за алкохол и опиати би трябвало да се криминализира. През 2021 имаме 44 отхвърли – 21 за алкохол 23 за опиати. Тази година до момента са 31- 15 отхвърли за алкохол и 16 за опиати.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР