Десетки жители на Стражица и миряни от цялата страна се

...
Десетки жители на Стражица и миряни от цялата страна се
Коментари Харесай

Лековито аязмо събра вярващи на празника на Света Марина

Десетки поданици на Стражица и миряни от цялата страна се събраха на днешния празник край аязмото " Света Марина " сред селата Джулюница и Кесарево, с цел да почетат деня на светицата.

Според локална легенда, тъкмо през нощта на 16 против 17 юли водата в аязмото става лековита и нейната целебна мощ продължава единствено едно денонощие.

Вярващите пълниха разнообразни съдове с лековитата вода, а някои намазваха и лицата си с лечебна тиня от извора.





СН. БГНЕС

Енорийският духовник отец Богдан отслужи Света Божествена литургия и празничен водосвет. Беше осветлен и рибен курбан, който раздадоха на вярващите.

Света великомъченица Марина е родена в Антиохия Писидийска и е била щерка на сановник идолопоклонник. Едва 16-годишна е убита страдалчески.

В българските национални вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е настойничка на жътвата, нивите и сеитбите.



На 17 юли се пали жив огън, който се прескача за здраве. От него всеки взема, с цел да възпламени домашното огнище. Казват, че през тези дни и от най-засъхналите корита бликва вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година. Започват седенките, изпълнени с вълшебства за обич.

Имен ден честват Марин, Марина, Маринела и всички техни производни имена.

Честит празник!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР