Десетки жители на София ще включиха в протестно шествие по

...
Десетки жители на София ще включиха в протестно шествие по
Коментари Харесай

Протестиращи не искат София да гори отпадъци, общински съветници ще предложат референдум

Десетки поданици на София ще включиха в протестно шествие по ул. " Г. С. Раковски " против намернието на Столичната община да построи апаратура за изгаряне на боклук - инсинератор, в " Топлоелектрическа централа София ". Проектът е на стойност 157 млн. евро, от които 67 млн. евро общината възнамерява да си обезпечи с заем от Европейската банка за възобновяване и развиване. Заемът ще бъде изплащан в продължение на 19 години. За останалите 90 млн. евро ще се кандидатства за финансиране по стратегия " Околна среда ".

Шествието, проведено от " За Земята ", потегли от постройката на общината на ул. " Московска " и приключи пред постройката на представителството на Европейската комисия в България. В митинга се включиха съпредседателите на партия " Зелените " Борислав Сандов и Влади Панев, екологът Тома Белев и общинските съветници Иво Божков, Марта Георгиева (и двамата от ДСБ), както и съветниците от " Политическа група 5 " - Иван Велков, Венцислав Мицов и Симеон Славчев.

Основните рецензии към общината са, че решението е взето при липса на информация, цивилен и политически консенсус, като няма ясни гаранции, че при процеса на горене няма да се отделят спомагателни замърсители на въздуха. Друга от рецензиите е, че вместо София да следва модерните трендове и блян към нулев боклук и по-висок % на преработване.

На съвещанието на общинския съвет на 17 май съветниците от ГЕРБ благодарение на част от групата на Реформаторския блок утвърдиха предлагането за заема. Против гласоподаваха " Политическа група 5 ", Българска социалистическа партия, Иво Божков и Марта Георгиева (и дамата от ДСБ) и Войслав Тодоров (Нормална държава). Съветниците от " Политическа група 5 " желаеха анулация на всички решения за плана за инсинератора и започване на нова процедура за избор на технология. Това обаче не се одобри.

По тези аргументи съветниците от " Политическа група 5 " възнамеряват да предложат за гласоподаване в общинския съвет провеждането на локален референдум по въпроса дали в София би трябвало да се построи инсинератор или да се потърси по-различна технология. За да може предлагането им да влезе за разискване са нужни подписите на една пета от съветниците в София, които са общо 61. Така четиримата - Велков, Славчев, Мицов и Светослав Витков, ще би трябвало да намерят още 9 свои сътрудници, които да поддържат самодейността.

Срокът за експлоатацияа на инсталацията е 26 години. Годишно разноските за личен състав, офис и администрация ще бъдат 3.5 млн. евро, колкото ще са и парите за консумативи. Отделяната дънна пепел ще бъде превозена до депото за строителни боклуци във " Враждебна ", където входната такса за година е 74 хиляди евро. Токсичната летливата пепел ще се транспортира до Германия, което ще коства още 3.075 млн. евро на година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР