Десетки жители на града са подали сигнали за изгорели електроуреди

...
Десетки жители на града са подали сигнали за изгорели електроуреди
Коментари Харесай

Варненци с масови оплаквания за изгорели уреди заради безводието

Десетки поданици на града са подали сигнали за изгорели електроуреди в резултат на последното за 2018 година четиридневно безводие във Варна. Тогава ВИК спря водата поради свързването на тръби по продължение на ремонтиращият се бул. “Левски ”.

Вследствие на проточилата се суша всеобщо са изгаряли перални и бойлери, оплакаха се варненци, представени от Нова Варна. Силвия Славова е една от тях потърсила подпомагане, поради изгорели елементи на бойлера й. За изгоряла пералня по същата причина ни сигнализира и Златин Златев. Той също се надява на някакво обезщетение.

Проблемът е не, че спирането е траяло повече от плануваното, а че няма предварителни правила, по които компенсирането на потребителите да бъде направено. Компенсирането е сложен развой, защото има два групи консуматори, които са доста мъчно разграничим за „ ВиК Варна “. Това разяснява за “Нова Варна ” Стоил Алипиев от Националната асоциация за отбрана на потребителите. Първите са тези, които употребяват водоподаването, непрестанно и са си в жилищата, когато безводието се случва.

Втората група са тези, които употребяват услугите на „ ВиК “, само че ги няма в жилищата си, когато тази прекратено подаването. Първите претърпяват вреди, които са свързани с разноски за придобиване на спомагателна вода за битови потребности, пазаруване на питейна вода, време, което те изразходват, с цел да извършат това.

При вторите вредите са по-малки, само че обстановката е по-рискова, защото те не участват в домовете си по време на безводието съществуват опасности от разваляне на електроуреди/бойлери, перални и др./замръзване на водопроводи, строшаване на тръби и наводнения вероятно в жилищата, каквито в действителност сигнали постъпиха и при нас в Асоциацията, разяснява още Алипиев По думите му няма ясна методология на отплата, която трябваше да бъде инициирана авансово и заложена в общите условия на „ ВиК “.

Сама по себе си отплата,предвидена в Общите условия на търговеца от 10% от последната сметка или “да не се заплаща на недоставена стока ”  е безусловно несправедлива в този случай. Въпросът е субективността в тези случаи да бъде сведена до най-малко. Това може да стане единствено, в случай че общите условия имат ясни, точни правила, които да бъдат спазени, само че защото това не е направено от контролния орган, ще има надкомпенсирани и ощетени.

Но тези правила би трябвало да бъдат заложени авансово в общите условия като ясно и тъкмо е заложена реципрочна отбрана на потребителя такава, каквато е отбраната на търговеца, в случай че потребителят не си заплаща сметките в точния момент, разясняват от Асоциацията за отбрана на потребителите. От там обмислят да приготвят обществено питане към водния оператор на Варна, поради многото сигнали против него. Както и вероятно групов иск за вредите на хората с изгорели уреди.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР