Десетки жители на 11 села от общините Стара Загора, Нова

...
Десетки жители на 11 села от общините Стара Загора, Нова
Коментари Харесай

Жители на 11 села блокираха Подбалканския път София – Бургас заради изграждане на кариера за варовик

Десетки поданици на 11 села от общините Стара Загора, Нова Загора и Николаево, дружно с кметовете, излязоха на митинг против построяването на кариера за варовик в местността Кереч Търла в землищата на селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Те блокираха за 15 минути Подбалканския път София – Бургас край Николаево. Протестът поддържаха регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова и секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Хората са безапелационни, че в случай че кариерата бъде построена, ще се стигне до екологична злополука. „ Ще се унищожи Сърнена Средна гора, където е популацията на Благородния елен, има едро дивечоволовно стопанство. Ще бъдат обезлесени над 800 дка многогодишна широколистна гора с скъпи дървесни типове. В Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда са показани като келев габър и люляк, което не дава отговор на истината, тъй като са го писали не на терен, в кабинетите си ” – безапелационна е Виолета Вапцарова от село Оряховица, която е член на Инициативния комитет против построяването на кариерата. Тя добави, че ще бъдат нечисти водите на три реки, както и вододайната зона.

 protest-1 През обитаемоте места ще минават тежки камиони, което ще се отрази на качествата на въздуха и свободното предвижване най-много на децата, сподели кметът на село Братя Кунчеви Георги Георгиев. Заради плануваните дълбоки ровове, които би трябвало да бъдат направени, билото на Средна гора ще падне с най-малко 60 метра на широчина 1 км.

„ Назад няма да отстъпим. Готови сме да преминем към гражданско непокорство. Ще създадем на място палатков лагер ” – безапелационен е кметът на село Едрево Динко Дедев.

„ Опасенията на хората са изцяло основателни, тъй като теренът, очакван за кариера е доста покрай обитаемоте места. Оценката на влияние върху околната среда очевидно е правена в кабинети, тъй като това, което е посочена в документите се разминава с действителността. От месеци повеждам диалози с кметовете на обитаемоте места и с част от старозагорските народни представители и се надявам да се откри решение, с цел да се избегне това, от което всички се притесняваме ” – съобщи регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова. Тя посочи, че получава неуместни отговори от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора, като: ”Нямаме данни там да съществува военно отделение ”. „ Нали би трябвало специалистът, който се е подписал, да отиде на място и да ревизира ” – разяснява регионалният шеф.

„ Аз съм оптимист, че ще се откри решение, тъй като става въпрос за неповторима природа, за живота и здравето на хората в немалка част от област Стара Загора ” – добави Гергана Микова.

След митинга от Министерството на енергетиката оповестиха, че на 22 август от 16:00 зам.-министърът Жечо Станков и екипи на Министерството на енергетиката, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора и Басейнова дирекция, ще се срещнат с протестиращите в старозагорското село Братя Кунчеви, с цел да потърсят взаимно задоволително решение на казуса.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР