Десетки изгорели къщи около Кавала, Атина и Александруполис. Броят на

...
Десетки изгорели къщи около Кавала, Атина и Александруполис. Броят на
Коментари Харесай

Български шофьори са блокирани на пристанище Александруполис

Десетки изгорели къщи към Кавала, Атина и Александруполис. Броят на жертвите в Гърция за два дни към този момент е 20.

Адвокат Илиана Власакиду живее от 30 години и споделя, че такова огнено злополучие не е имало, само че обстановката се успокоява, след първичната суматоха

„ Няма толкоз суматоха, колкото боязън. Хората се бяха прибрали у дома и не знаеха какво да вършат. Въздухът не можеше да се диша, имаше дим и пепел. Имаше доста боязън у хората, през днешния ден към този момент е по умерено, тъй като е четвърти ден “, изяснява адв. Илиана Власакиду пред БТВ.

Част от българските туристи бързо напуснали града още в първите часове на огненото злополучие. „ Имаше случаи, в които българите избягаха безусловно от тук. Това беше в първите два дни, когато огънят наближи началото на обитаемоте места окол град Александруполис и бяха евакуирани 16 жилищни региона с повече от 12 000 поданици “, споделя още адвокатката.

Днес обаче даже да желаят да си тръгнат – не могат да го създадат. В капан са българските водачи на камиони. Те се оказват блокирани на пристанището в Александруполис, тъй като има пожарите и задимяването по автомагистралата. Гръцките управляващи са ги отбили от автомагистралата и са им споделили да чакат там.

„ Още на автомагистралата ни отбиха в дясно към първото селце. След това ни насочиха насам и ни споделиха: „ Или чакай, или назад в България “. Имаше пожарни коли, полицейски.  Беше всичко изгоряло в профил, само че отново се караше “, изяснява водачът Георги от Хасково.

„ Пътувам до Сапес и ни отбиха поради пожарите, само че никой не ни даде повече пояснение до по кое време що чакаме. Трябваше да ни предупредят още на границата какво е ситуацията. Има пушек, пожар няма, само че до тук всичко беше изгоряло “, изяснява и Радослав от Харманли.

Шофьорите се тормозят, тъй като имат периоди за доставка, а не знаят по кое време ще могат да отпътуват от пристанището. Междувременно локалните управляващи не престават борбата си с огъна и се радват на всяка помощ от съседите си или Европейски Съюз – нужни са както хора, по този начин и техника за гасене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР