Десетки избиратели чакаха на опашка да дойде редът им да

...
Десетки избиратели чакаха на опашка да дойде редът им да
Коментари Харесай

Бавно гласуване в Турция доведе до опашки, повече активност отчитат в Париж

Десетки гласоподаватели чакаха на опашка да пристигна редът им да гласоподават квартал Пурсаклар в Анкара. Към 14.20 ч. са дали своят вот почти 300 души. Очаква се почти 500 души да упражнят правото си на глас в Пурсаклар.

По-голяма е изборната интензивност измежду по-възрастните хора, което се дължи на това, че доста от младите са емигрирали в Западна Европа, споделиха пред Българска телеграфна агенция уредници на изборите.

От полицията оповестиха, че няма установени никакви проблеми при гласуването в учебно заведение " Аййълдъз " в Пурсаклар.

Избирателите могат да гласоподават машинно, както и с хартиени бюлетини. Представител на СИК пита всеки жител за желанията му за метода на гласоподаване.

В утринните часове множеството гласоподаватели са дали своят вот машинно, до момента в който по обяд повече са предпочели да подадат хартиени бюлетини. Към момента малко повече са хартиените бюлетини.

Няма информация за нередности в изборната секция, която е била отворена в точния момент, в 7 ч. сутринта.

 Опашки пред СИК и в Истанбул

Общо 37 секции са разкрити в Истанбул за гласоподаване на българските жители за избор на 49-ото Народно заседание на България. Отделно, още 13 са отворени за изборите през днешния ден в по-широкия регион, с което общо 50 секции са разполагаем на българските гласоподаватели в региона.

В 27 от секциите има сложени и машини. В тях жителите упражняват вота си съгласно своето желание - с машина или с хартиена бюлетина.

В региона на Авджълар, който е и най-компактно обитаем с изселници от България (около 18 хиляди са хората с двойно - турско и българско - гражданство), са разкрити две изборни секции.

Координаторът Хюлия Алтън съобщи за Българска телеграфна агенция, че секциите са били отворени по-късно от 7 часа (началото на изборния ден) заради забавяне на някои от членовете на секционните комисии. Още преди секциите да отворят пред местата за гласоподаване имаше хора, пристигнали да упражнят вота си.

Към момента пред секциите чакат по към 30-40 души, само че гласоподаватели изясняват, че скупчването се дължи на бавното действане при гласуването.

Хюлия Салимова от Силистра се оплака, че чиновниците в секционните комисии работят постепенно. " Един час чаках, с цел да гласоподавам. А можеше да бъде по-експедитивно, само че организацията не е добра ", сподели тя.

Прави усещане, че множеството от хора, които чакат да гласоподават, са възрастни. От началото на изборния ден до момента в Авджалър са дали своят вот към 400 души.

60-годишната учителка Фатма Осман, изселничка от Ардино, която идва да гласоподава на всичките пет избори до момента през последните две години, показа, че това е много изморително. " Отново пристигнах да гласоподавам, тъй като желая в България да се вземат решение нашите проблеми. Имаме проблеми с пенсионирането, които са бюрократични пречки, с парцелите. Гласувах за следващ път с вярата, че те ще се разрешат ", съобщи тя.

В Ялова са разкрити три секции. Лютфи Йазгюр от изселническата организация Балгьоч съобщи, че в ранните часове е имало малко хора, само че към обяд гласоподавателите са се засилили. Сега е Рамазан и хората стават по-късно, само че в ранния следобяд чакам да дойдат повече хора, уточни той.

В секцията в квартал Картал , която е на азиатския бряг на мегаполиса, гласуването протича без проблеми, само че не доста интензивно , сподели ръководителят на Дружеството за просвета и съдействие Балканлълър Олджай Йозгьон.

За ниска изборна интензивност в регион Икителли, където също живеят плътно български изселници, заяви и ръководителят на Дружеството Бултюрк Рафет Улутюрк. В съвсем всички секции на територията на окръга изборната интензивност се преценя като ниск а.

За предварителния избор през днешния ден в Турция бяха разкрити най-вече секции - 162,  което е над 20 % от общия брой секции, разкрити зад граница. В 97 от тях се гласоподава с машина. Рекорден брой бяха и авансово подадените заявки - 28 хиляди.

Гласуването в Париж

По-висока изборна интензивност регистрират в Париж , съобщи bTV. В трите изборни секции в българското посолство във френската столица са дали своят вот над 550 индивида до обяд. От тях избралите да гласоподават с машини са 7 пъти повече, в сравнение с избралите хартиената бюлетина. Данните демонстрират, че два пъти повече гласоподаватели са минали в Париж по отношение на същият час на предходните предварителни парламентарни избори.

Опашки и сигнали за нарушавания няма.

Във Франция са отворени 16 изборни секции. Три от тях са в посолството ни в Париж. Две секции, в Монпелие и Тулуза, се намират на нови адреси. Секциите във френската столица, в Ница и Лион са оборудвани за машинно гласоподаване, в останалите вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

По-слаба интензивност във Англия

118 са секциите във Англия, където сънародниците ни могат да гласоподават. В 35 от тях има машини. Към момента ползата към гласуването е доста по-слаб спрямо предходните избори, разясняват представители на една от секциите в Лондон пред Българска национална телевизия.

Наблюдението им е, че множеството от гласоподавателите избират да гласоподават машинно. Надеждата на всички е България да има държавно управление и да не им се постанова скоро да гласоподават отново. На предходния избор - през октомври 2022 година, във Англия са дали своят вот над 30 000 души.

Избирателната секция в Единбург, Шотландия откри изборния ден с родопска ария . Упражнете правото си на глас, приканват сънародниците ни в Шотландия.

Българите в чужбина гласоподават в 61 страни в 737 секции. Машинното гласоподаване е планувано в 245 секции, като машини за гласоподаване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.  Адресите на изборните секции зад граница са оповестени на

Изборният ден завърши към този момент в първите две секции, които отвориха порти зад граница - в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия, оповестиха от Министерство на външните работи. Там вотът стартира в 22 ч българско време в събота. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР