Десетки хора в централния регион на Мианмар, Бирма, където бе

...
Десетки хора в централния регион на Мианмар, Бирма, където бе
Коментари Харесай

Десетки убити след въздушни удари в Мианмар

Десетки хора в централния район на Мианмар , Бирма, където бе осъществен прелом, са били убити при въздушни удари , оповестяват локални медии и очевидци, представени от организация „ Франс прес “.

Откакто военните завзеха властта през февруари 2021 година, в страната царува безпорядък, а стопанската система ѝ е в съсипия.

Не е явен броят на починалите при удара по отдалеченото градче Кантбалу в област Сагаинг.

За минимум 50 починали и десетки ранени оповестяват Би Би Си Бирма и Радио Свободна Азия.

Районът Сагаинг, наоколо до втория по величина град Мандалей, оказва най-ожесточената опозиция против ръководството на военните, като от месеци там се водят интензивни боеве.

Видеоклипове, популяризирани в обществените медии, демонстрират тела, разпръснати измежду руините на домовете .

Един от спасителите на място , който е обвързван с антипревратаджийска група " Народни сили за отбрана ", съобщи пред Агенция Франс Прес, че измежду починалите има дами и деца.

След като е оказал помощ за изваждането на телата и превозването на потърпевшите, той е пресметнал, че броят на починалите може да доближи 100 души.
Преди военните самолети да обстрелват селото Пази Гий , десетки локални поданици са се събрали, с цел да отбележат откриването на локален офис на силите за защита.

Правителството на националното единение на Мианмар, орган в сянка, доминиран от някогашни депутати от партията на сваления цивилен водач Аун Сан Су Чи, осъди удара като " непоносим акт ".

" Ние споделяме огромната болежка, която изпитват фамилиите, наранени от тази покруса ", се споделя в изказването.

Говорителят на специфичния делегат на Организация на обединените нации в Мианмар Ноелин Хейзър съобщи, че организациите се пробват да ревизират известията.

Военните, които упрекват съперниците на преврата в тероризъм, са изправени пред интернационално наказание за разрушаването на села, всеобщите убийства и въздушните удари по цивилни цели.

През март в щата Шан бяха убити повече от 30 души , укрили се в манастир.

Миналата година при военновъздушен удар по концерт, проведен от Армията за самостоятелност на Качин в северната част на щата Качин, починаха към 50 души, а над 70 бяха ранени, оповестиха бунтовниците.

По време на боен церемониал предишния месец водачът на хунтата Мин Аун Хлайнг даде обещание да продължи да се разправя с съперниците си.

Военните оповестиха шестмесечно удължение на изключителното състояние и отложиха изборите, които бяха дали обещание да проведат до август, защото не управляват задоволително огромна част от страната, с цел да се организира гласоподаване.

Според локална група за наблюдаване след преврата са убити над 3200 цивилни и са задържани над 21 300 души.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР