Десетки хора твърдят, че са измамени от човек, представящ се

...
Десетки хора твърдят, че са измамени от човек, представящ се
Коментари Харесай

Измамник във фейсбук завлече десетки със самолетни билети

Десетки хора настояват, че са излъгани от човек, представящ се в обществените мрежи като Александър Николов. Сред излъганите има управител в банка, юрист и публицисти.

Съмненията са, че той усърдно е построил подправен облик и че зад него стои някой различен или даже добре проведена незаконна група, заяви бТВ.

Александър Николов, на 35 години, е извънредно деен в обществените мрежи. За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години, че е чиновник в компании като „ Еърбъс”.

Започва да предлага и да обезпечава евтини самолетни билети, разполагайки с персоналните данни на хората, които му се доверяват.

Габриела и Александър Стоименови „ изгарят” с 4000 лв. за билети до Мексико.

„ Проверявайки след това, се оказа, че изобщо билети не е имало, не е имало резервация, безусловно нищо”, споделя Габриела. По думите й излъганите са над 40 души. Има излъгани с изключение на със самолетни билети, с източване на кредитни карти, пласиране на мобилни телефони и на преносими компютри.

„ Той се оправдава по какъв ли не метод – че е в интервенция, че има усложнения, проблеми с банката, че към този момент е пуснал парите, че преводът още не е дошъл, и в един миг спря да се обажда”, призна Габриела.

Сред излъганите е и Кирил Иванов, който живее във Англия. Загубил е към 300 паунда. „ Това, което най-вече ме тормози, е, че този човек или организация, тъй като аз не съм сигурен, че става въпрос за един човек, имат персоналните ми данни”, съобщи Кирил.

„ Този човек поддържа един брилянтен облик в интернет пространството. Изградил си е превъзходен имидж и ужасно доста хора му имат вяра, в това число и аз, за съжаление”, добави той.

Според Габриела схемата работи от над 5 година „ Досега никой не го е виждал, той е продавал уеб сайтове, работи с десетки хора и никой няма никакъв контакт с него, с изключение на по телефона. Това е абсурдно”, счита тя.

По думите й фотосите в профила му в обществените мрежи изрично не дават отговор на лицето. „ Не се споделя Александър Николов, а Спас Василев. Не живее в Париж, имаме два разновидността за местоживеенето му, не сме доста сигурни”, показва още Габриела.

Според Кирил първоначално концепцията за профила е била добиване на информация и след това се е трансформирал в дребно печалбарство посредством схемата за самолетни билети.

„ Толкова ловко си играе със съзнанието ти, че те кара да му вярваш и да му имаш доверие”, безапелационна е и Габриела.

Телефонът на Александър, в случай че това въобще е същинското му име, е изключен.

Директорът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов акцентира, че лицето е открито и в ГДБОП текат оперативни мероприятия по определяне на очевидци и разпитите им.

„ Събираме всички нужни материали, с цел да бъдат докладвани на прокуратурата”, съобщи той.

Спиридонов не разяснява дали е лицето е същото като от фотосите в обществените мрежи, нито пък дали е лицето от фотография в интернет, за която се твърди, че е същинска на измамника.

Спиридонов не цитира същинската идентичност на измамника с аргумента, че евентуално ще се наложи да бъде разгласен за търсене. Директорът на ГДБОП не пожела да каже и местоживеенето му.

Според шефа на ГДБОП става дума за типичен лъжец. „ Очевидно си е построил легенда, с която е подвел хората, има метод към измамите”, означи шефът на ГДБОП.

По думите му за момента има данни, че е работил самичък, а не става въпрос за проведена група.

Не са малко хората, които са излъгани с разнообразни суми, измежду тях има и публицисти, сподели още шефът на ГДБОП.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР