Десетки хора, сред които колеги на режисьора Александър Морфов, както

...
Десетки хора, сред които колеги на режисьора Александър Морфов, както
Коментари Харесай

В антракта: Няма бивши хъшове

Десетки хора, измежду които сътрудници на режисьора Александър Морфов, както и фенове, излезли по време на антракта на представлението „ Хъшове “, се събраха пред Народен спектакъл „ Иван Вазов “ в петък вечер и обявиха: Няма някогашни хъшове. Публика, актьори и някогашни чиновници на първата сцена настояха още един път за оставката на шефа Васил Василев, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Хората се бяха " въоръжили " с листове хартия, а на тях - апели: „ Вън, търговците от храма! “, „ Оставка на Васил Василев! “, „ Да живее Морфов! “, „ Искаме и нови постановки на Морфов да се слагат в Народния спектакъл “, „ Върнете режисьора Морфов “.


Тази проява от страна на жителите е предизвикана от опцията, че може би публиката за финален път гледа емблематичната режисура „ Хъшове “ на режисьора Александър Морфов, в която вземат участие едни от най-хубавите български театрални артисти. През октомври 2023 година се навършва и една година откогато Морфов бе дисциплинарно уволнен от Народния спектакъл.


По време на антракта пред постройката на театъра прозвуча и песента „ Няма някогашни хъшове “ на No More Many More, а двама задгранични улични актьори – цигулар и китарист, научили мелодията, я изсвириха пред спонтанната аудитория. След осъществяването, стачкуващите започнаха да скандират: „ Да живее Морфов “.

Кинорежисьорът Иван Кирилов сподели пред БГНЕС, че познава Александър Морфов от дете. „ Събитието е освен в поддръжка на Сашо, само че също по този начин и с искане на оставката на Васил Василев “, съобщи той и уточни, че част от хората, които са се събрали довечера в поддръжка на Морфов, са били уволнени, тъй като са подкрепили режисьора.

По думите му на тяхно място са назначени, както постоянно се случва в България, родственици. „ Шуробаджанащина. А това са хора - някои, от тях които са работили 25 години в театъра, 30, 40 години. Той ги уволни и назначи някакви хора, които не знаят от кое място се включват прожекторите. В момента „ Хъшове “ е като дискотека – по този начин свети, в случай че влезете вътре, ще видите “, сподели Кирилов.

Кинорежисьорът недоволства поради опцията едно от най-успешните представления в Народния спектакъл, което се играе над 300 пъти от 2004 година до през днешния ден, да падне от програмата. Според него същата орис чака и моноспектакълът „ Караконджул “ на Валери Йорданов, който е един от най-видните бранители на някогашния основен режисьор на театъра.

Йоана Петкова, някогашен чиновник на Народния спектакъл, показа по време на демонстрацията, че представлението „ Хъшове “ не е заложено в програмата до януари месец 2024 година. Факт, който е проверим от уеб страницата на Народния спектакъл. Според нея е закононарушение това огромно зрелище да отсъства от афиша. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР