Десетки хора се събраха на протест в защита на Историческия

...
Десетки хора се събраха на протест в защита на Историческия
Коментари Харесай

Десетки на протест в подкрепа на Историческия парк, докато извънредната парламентарна комисия по казуса заседава

Десетки хора се събраха на митинг в отбрана на Историческия парк в градинката до някогашния Партиен дом, където по същото време заседаваше краткотрайната парламентарна комисия, която проверява сигнали против притежателя на парка и основател на „ Величие “ Ивелин Михайлов.

Полиция охраняваше паркинга на Народното събрание.

Участниците в митинга носеха български флагове и транспаранти с искане паркът да работи. Те скандираха: „ Мафия “.

Протестът е призован от Ивелин Михайлов, който прикани хората пда се разгласят против своеволието на властта.

На фона на митинга краткотрайната парламентарна комисия за „ Исторически парк “ изслушваше служебния вътрешен министър Калин Стоянов и изпълняващия длъжността основен секретар на Министерство на вътрешните работи – основен комисар Димитър Кангалджиев за осъществените инспекции на Ивелин Михайлов и свързани с него лица.Сред поканените на днешното съвещание са също Румен Спецов, изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите, Пламен Тончев – ръководител на ДАНС, чието чуване е планувано да бъде на закрито съвещание. По информация на NOVA обаче Спецов и Тончев през днешния ден не са се явили за чуване.През годините до сегашния миг в Министерство на вътрешните работи е работено по общо 28 сигнала, свързани с Ивелин Михайлов. В ОДМВР-Варна са осъществени 15 инспекции, заяви пред депутатите Калин Стоянов.

През 2016 година е осъществена инспекция по кореспонденция, разпоредена от Варненска окръжна прокуратура във връзка излъчен репортаж за финансови нарушавания на кмета на град Пазарджик Тодор Попов, членове на фамилията му, както и лицето Ивелин Михайлов по отношение на активност по даването на парични заеми с контрактуван лихвен %, осъществени от представители на „ Българска парична група “ АД, съобщи служебният министър на вътрешните работи.

„ Наложена е санкция на сдружението „ Българска парична група “ АД в размер на 20 хиляди лева във връзка обществено привличане на влогове, които средства от своя страна ги дава като заеми за лична сметка и на личен риск “, сподели Стоянов и добави, че наказателното разпореждане е обжалвано, като с решение на Варненския областен съд санкцията е понижена на 15 хиляди лева

С разпореждане на Варненска окръжна прокуратура от 30 септември 2016 година е подложен отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

През 2019 година, заяви вътрешният министър, е осъществена инспекция по кореспонденция по отношение на разпоредена инспекция от Варненска районна прокуратура с оглед данни за реализиране капиталова активност по закупуване на акции. Образувано е досъдебно произвеждане, което на по-късен стадий е прекъснато от прокуратурата.

„ През 2019 година е осъществена инспекция във връзка неизвестен сигнал за това, че сдружение „ Тогедър “ ООД, със притежатели Вася Йорданова, някогашна брачна половинка на Михайлов, и други лица, в това число и Ивелин Михайлов, основава финансова пирамида, която има за цел да заблуждава вложители и да им продава подправени акции като ги мами за действителните параметри на плана „ Исторически парк “ и за възможните облаги от него “, заяви Стоянов и добави, че от Варненската окръжна прокуратура преписката е препратена на Варненска районна прокуратура и с разпореждане на наблюдаващия прокурор е отказано формиране на досъдебно произвеждане.

Вътрешният министър разгласи и че е осъществена инспекция по кореспонденция на Варненска районна прокуратура от 2023 година във връзка сигнал, касаещ непозволено придобиване на недвижими парцели по обстоятелствена инспекция на територията на община Ветрино, обл. Варна, в землището на село Неофит Рилски. „ Има подозрения за скица за пране на пари, при която парцелите се закупуват на мощно занижени цени, близки до данъчните. В момента се прави спомагателна инспекция, според дадени съответни инструкции от наблюдаващия прокурор “, сподели той.

Стоянов осведоми, че същата година е осъществена и инспекция по отношение на получена информация, че посредством потребление на неистинен документ е бил заменен шефът на „ Дарма “ ЕООД с нов притежател, който е английски жител. „ Установено е, че със заверено пълномощие от кмета на селото – Стоян Михайловски, английският жител упълномощава друго лице да го съставлява пред БОРИКА АД с право да подписва контракти за удостоверителни услуги “, добави той.

Вътрешният министър добави, че след това упълномощеното лице освобождава английския жител като шеф и избира себе си за нов шеф, продава 3 парцела в село Неофит Рилски с обща повърхност близо 4 дка на цена от 9500 лева на сдружението „ Задружно “ ЕООД с шеф Ивелин Михайлов.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР