Десетки хора се редят на опашка пред и зад ъгъла,

...
Десетки хора се редят на опашка пред и зад ъгъла,
Коментари Харесай

Момичето, заради което женските баскетболни мачове са двойно по-скъпи от мъжките

Десетки хора се редят на опашка пред и зад ъгъла, с цел да влязат в бар Sports Bra в Портланд, Орегон. Това е първият бар в света, в който се гледат единствено женски спортове - най-малко по този начин го разказва собственичката му Джени Нюген.

Въпреки че е средата на понеделник, това не пречи на ентусиазма на събралата се там навалица, която изпива " три пъти " повече питиета, в сравнение с нормално, споделя BBC.

Хората са там, с цел да гледат героичен мач от шампионата по баскетбол за дами сред тимовете Iowa Hawkeyes и LSU Tigers, управляван от суперзвездите Кейтлин Кларк и Ейнджъл Рийс.

От посетителите на Sports Bra до звездите Леброн Джеймс и Травис Скот, повече от 12 милиона фенове се включват, с цел да гледат играта онлайн. Това е най-гледаният колежански баскетболен мач в миналото.

Отборът на Университета в Айова побеждава този на Луизиана, поведен от 22-годишната Кейтлин Кларк, която отбелязва 41 точки.



Мачът е част от шампионат, прочут като March Madness, който се организира годишно от 1939 година насам. Организира го Националната колегиална атлетическа асоциация (NCAA).

Само за три седмици 68 от най-хубавите колежански тимове се състезават в един шампионат.

March Madness е медийна полуда, при която милиони почитатели гледат мачове непрекъснато дни наред. Десетилетия наред това важеше единствено за мъжкия шампионат. Вече не.

Цените на билетите за женското състезание тази година костват приблизително два пъти повече от тези за мъже, като доближават до 11 000 $.

Една от аргументите за този „ повратен миг в женския баскетбол е геният на поколението Кейтлин Кларк от Айова. ", съгласно Аманда Христович, кореспондент от Front Office Sports.

Другото е, че стремежът към тъждество сред половете в колежанския спорт е достигнал нова висота, прибавя тя.

През 2024 година NCAA подписа ефирен контракт със спортния канал ESPN, който прави оценка шампионата за дами на 65 милиона $ годишно - повече от 10 пъти повече от предходната цена. Дори преди по-малко от пет години не бе допустимо да се гледа всеки мач от шампионата за дами на NCAA по национални излъчвания.

По-голямата сцена дава по-мащабна платформа на по-известните звезди. И Кларк - която е може би най-голямото име в спорта сега - е главният мотор на шума.

Студентката е отбелязала над 3900 точки в кариерата си, повече от всеки различен колежански състезател, мъж или жена, в историята на NCAA.

Какво е „ резултатът Кейтлин Кларк "

22-годишната Кейтлин Кларк от Университета в Айова се счита за една от най-великите баскетболистки в историята на колежа.

Често може да се засечете името ѝ в спортните заглавия, тъй като печели игри. Чупи върхове. И цялостни игрища с разпродадени билети и гости, нямащи грам самообладание да я видят.

Мнозина се надяват просто да станат очевидци на фамозните ѝ удари от далечна отдалеченост, които носят на тима по 3 точки за всеки панер, показва BBC.

Тя може да вкара в коша от над 10 метра, а от време на време от средата на игрището, като изстрелва топката над главите на съперниците с лекост. Разстоянието, от което Кейтлин Кларк стреля, постоянно би било непостижимо за средностатистическа баскетболистка.

Кларк неотдавна счупи върха за най-вече удари за три точки в един сезон - връх, който преди този момент се държеше от професионалния състезател Стеф Къри.

Нейната звездна мощност - подчертана от повече от един милион почитатели в Instagram - притегля голям брой нови почитатели към спорта. Хората пътуват хиляди километри и харчат хиляди долари единствено с цел да я видят.

Феноменът на нейното въздействие е наименуван „ резултатът на Кейтлин Кларк ".

Както при Тейлър Суифт, нейните изяви освен покачват цените на билетите, само че също по този начин покачват цените на хотелите и пълнят масите на заведенията за хранене.

„ Кейтлин Кларк е състезател един път на потомство. Невероятна е и е вайръл. Тя е каналът, посредством който доста хора откриха женския колежански баскетбол тази година ", изяснява репортерката Христович от Front Office Sports.

Христович обаче се чуди „ дали Кейтлин Кларк щеше да притегли същото внимание, което получава в този момент, преди 20 години? Вероятно не “.

„ И това не е тъй като тя не би била толкоз добра. Това е тъй като хората не обръщаха внимание “, разяснява тя.

Десетилетия наред шампионатът за дами е „ третиран като второкласно събитие “, съгласно Христович.

Един образец е, че на шампионата за дами не е било разрешено да се употребява непокътнатото лого на NCAA March Madness до сезон 2022.

Разрушаването на бариери



„ Моментът, който е пред нас, е този, който се е оформял като снежна топка за последното потомство “, мисли Кейт Фейгън, някогашна баскетболистка от университета в Колорадо и създател на книгата „ Hoop Muses ".

Има три съществени повратни точки, разграничени от десетилетия, написа BBC.

Първо, през 70-те години на предишния век NCAA е принудена да даде обективни спортни благоприятни условия на дамите, когато федералният закон, прочут като " Title IX ", влезе в действие. След това, през 1996 година, основаването на Женската национална баскетболна лига даде път на младите дами и девойки играчи да стават професионални спортисти.

Третият главен катализатор идва повече от 20 години по-късно в TikTok.През 2021 година състезателка по баскетбол за дами от Орегонския университет разгласява видеоклип, който съпоставя подготвително пространство за шампионати на NCAA за дами с такова, предоставено за мъже.

Разликите са големи. Пространството за мъже включва редици от платформи за тренировки, оборудвани с дъмбели, щанги и тежести със стотици килограми. Съоръжението за дами има една кула от дъмбели, която доближава 14 кг. и няколко постелки за йога.

Видеото става вирусно.

Последващо следствие от външна адвокатска адвокатска фирма открива, че NCAA „ дава приоритет на мъжкия баскетбол, като способства за неравенството сред половете “ и „ доста подценява женския баскетбол като актив “.

След това NCAA прави цялостна смяна, която включва разрешаване на женския шампионат да употребява марката March Madness. Новият медиен контракт с ESPN, който в този момент излъчва всички женски игри March Madness на голям брой платформи, е различен артикул вследствие на смяната.

„ Винаги е имало страхотни играчи. Винаги е имало страхотни спортисти, само че в този момент по-голяма група хора ги виждат. И почтено казано е доста по-добре, в сравнение с множеството си мислеха ", разяснява Памела Грунди, съавтор на „ Shattering the Glass “, разказ за женския баскетбол.

Грунди обаче отбелязва, че „ спортът се движи освен от билети, само че и от спонсори ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР