Десетки хора са били арестувани, след като стотици привърженици на

...
Десетки хора са били арестувани, след като стотици привърженици на
Коментари Харесай

Протестите в Армения не стихват, пак десетки арестувани

Десетки хора са били задържани, откакто стотици последователи на опозицията организираха седящи протестни демонстрации пред разнообразни здания на властта и блокираха придвижването в столицата на Армения, протестирайки против избирането на някогашния президент Серж Саркисян за министър председател, оповестява " Франс прес ".

Мнозина от стачкуващите са развявали националното знаме и са държали плакати с надписи " Саркисян е деспот ".

 Десетки задържани при антиправителствените митинги в Армения
Десетки задържани при антиправителствените митинги в Армения

Седмият ден на огромните митинги против Серж Саркисян

Някои са се пробвали да блокират пътища в отговор на повтарящите се апели на водача на митингите, опозиционния народен представител Никол Пашинян, да се сковава трафика.

Полицията разгласи, че е арестувала десетки хора.

От предишния петък насам последователите на опозицията организират протестни демонстрации против опитите на Саркисян да остане на власт като министър-председател, откакто едно десетилетие изкара като президент.

Опозиционните партии разкритикуваха 63-годишния водач поради бедността, корупцията и въздействието на могъщите олигарси в страната с население от 2,9 млн. души.

Говорителят на ръководещата Републиканска партия на Саркисян отсече, че новоизбраният министър председател няма да се отдръпна.

 Избраха Серж Саркисян за министър председател на Армения
Избраха Серж Саркисян за министър председател на Армения

Бившият президент държи крепко юздите на властта

" Ние зачитаме правото на жителите на независимост на събиранията, само че изключваме опцията министър председателят да подаде оставка ", посочи представителят пред публицисти.

Международната правозащитна организация Human Rights Watch осъди " случайните арести " на протестиращи.

" Не бива да се подценяват провокациите, пред които е изправена полицията на Армения в поддържането на закона и реда, само че продължаващите митинги не са съображение за случайно задържане на хора ", се акцентира в изказването на правозащитниците.

 В Армения приканиха за нежна гражданска война
В Армения приканиха за нежна гражданска война

Няколко стачкуващи са ранени в понеделник

Парламентът избра Саркисян за министър-председател във вторник, откакто той беше 10 години президент от 2008 година, откакто в страната беше въведена парламентарна форма на ръководство.

Спорните промени в конституцията, утвърдени през 2015 година, трансферираха ръководещите пълномощия от президентството в премиера.

В най-големият митинг в Армения от години десетки хиляди излязоха на улиците поради избирането на Саркисян за министър председател във вторник вечерта, само че след броят на протестиращите понижа.

Около 15 хиляди души са се събрали на митинга в Ереван през вчерашния ден вечерта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР