Десетки хора от село Байлово, от околностите и от София

...
Десетки хора от село Байлово, от околностите и от София
Коментари Харесай

Десетки се поклониха пред дядо Добри в Байлово

 baylovo_19  baylovo_10  baylovo_13  baylovo_17  baylovo_22  baylovo_16  baylovo_08  baylovo_14  baylovo_02  baylovo_12  baylovo_05  baylovo_11  baylovo_06  baylovo_23  baylovo_15  baylovo_20  baylovo_04  baylovo_21  baylovo_09  baylovo_07  baylovo_18  baylovo_03  baylovo_01
Десетки хора от село Байлово, от покрайнините и от София се поклониха пред тленните остатъци на дядо Добри през първата нощ след кончината му. Цветя се трупаха върху ковчега на „Светеца от Байлово“ през цялата нощ, в която църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ не затвори порти. Молитвеното бдение продължи без спиране до сутринта.

Тъгата и спорадичните сълзи към тялото на стареца напълно обикновено бяха преобладаващото въодушевление. Но осезаеми бяха и духовната наслада от познанството и близостта с сходен човек и всеобщата убеденост, че дядо Добри ще проси благосклонност за хората и от небето. Подобни мисли показаха някои от духовните му рожби, които праволинейно участваха на всенощното бдение.

Отец Серафим от Кремиковския манастир, който пред последните години бе един от най-близките хора до дядо Добри, показа, че с дълбоката си религия в Бог през целият си живот старецът е образец за хиляди души и ще остане неугасваща свещ за православните християни. За разлика от самообявили се за духовни водачи, гурута и сходни, дядо Добри в никакъв случай не се е смятал за нравствен лидер, в никакъв случай не е търсил гласност и вярата му не е била показна.

Бедната къщурка в двора на байловската черква, в която белобрадият дъртак прекарал последните десетилетия от живота си, е доказателство за аскетичния му метод на живот. Две стаи, дребна чешма, легло, печка, ковьори, доста икони. Въпреки преклонната си възраст, слепота и глухота, дядо Добри прекарал последните си дни в чистия си и спретнат, въпреки извънредно непретенциозен, дом.

На въпрос дали да чакаме чудеса към тялото на дядо Добри, именуван приживе „Светецът от Байлово“, тъй че да можем да приказваме за възможна негова канонизация, отец Серафим отговори, че това е Божа работа. „Достатъчно знамение е, че този човек е съществувал и живял към нас.“ Близо 104 години.

Поклонението продължава през целия ден и тази нощ, а погребението е планувано за на следващия ден, 15-и февруари.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР