Десетки хиляди унгарци протестираха втора поредна събота в Будапеща против

...
Десетки хиляди унгарци протестираха втора поредна събота в Будапеща против
Коментари Харесай

Хиляди унгарци на протест срещу Орбан

Десетки хиляди унгарци стачкуваха втора поредна събота в Будапеща срещу преизбирането на премиера Виктор Орбан, предават осведомителните организации.

Най-малко 30 000 души се причислиха към протест, на който ораторите желаеха публичните медии да не бъдат подчинявани на ръководещата партия, предава Франс прес.

Консервативният министър председател Виктор Орбан, на власт от 2010 година., завоюва на 8 април трети следващ мандат. Неговата партия Фидес получи повече от половината гласове на изборите, което й обезпечава болшинство от 2/3 в Народното събрание.

Правителството на 54-годишния Орбан постоянно получава обвинявания за напън върху медиите, като подчинява публичния интерес на публицистичен надзор и предизвиква пазаруването на медии от предприемачи, близки до властта.

Наблюдателите от ОССЕ (Организацията за сигурност и  съдействие в Европа), означават, че изборите са минали при приемливи условия, само че потенциалът на жителите да създадат осведомен избор е бил стеснен от преобладаващата „ ксенофобска изразителност “ и „ пристрастността на медиите “.

Много от стачкуващите, множеството младежи, скандираха „ Демокрация “ и вееха знамената на Унгария и Европейски Съюз. Протестите няма да трансформират системата за един ден, само че ще основат гражданско придвижване, противопоставящо се на Орбан, споделят участници в митинга. Те упорстват за самостоятелни институции и свободни медии.

В петък Орбан утвърди публикуването на описи с „ мрежите на Сорос “ в Унгария от един от проправителствените вестници. В него попадаха 200 имена на чиновници на организацията, преподаватели и публицисти, показани като свързани със Сорос. Орбан упреква 87-годишния американски милиардер от маджарски генезис, че предизвиква всеобщата имиграция в Европа.

Върховният комисариат по човешките права към Организация на обединените нации разкритикува обявата със листата „ врагове на държавното управление “ и съобщи, че той нападна „ все по-ограниченото пространство на гражданското общество “.

Преди изборите Орбан съобщи, че ще изиска приемането на поредност от закона „ Стоп Сорос “, ориентирани против част от гражданските организации.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР