Десетки хиляди сръбски граждани излязоха по улиците на сръбската столицата

...
Десетки хиляди сръбски граждани излязоха по улиците на сръбската столицата
Коментари Харесай

Хиляди хора протестираха в Белград срещу масовите стрелби и реакцията на правителството

Десетки хиляди сръбски жители излязоха по улиците на сръбската столицата Белград в събота, с цел да стачкуват против реакцията на държавното управление на двете всеобщи стрелби при започване на май, при които бяха убити 18 души.

Протестиращите желаеха оставките на президента Александър Вучич, министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и Александър Вулин, шеф на сръбската организация за сигурност. Противници на Вучич го упрекват в основаването на атмосфера на безизходност и разделяне в страната, което съгласно тях индиректно е довело до всеобщите стрелби. Демонстрацията беше през последните седмици.

, а няколко други деца и един преподавател бяха ранени при пукотевица в учебно заведение в Белград на 3 май. Стрелецът е 14-годишен седмокласник.

Ден по-късно ранени при нова всеобща пукотевица в село Дубона край град Младеновац, на 42 километра южно от Белград.

В отговор на убийствата страната предприе акция за лишаване на оръжия от жители, а защитата към учебните заведения беше засилена. Министърът образованието Бранко Ружич подаде оставка.

Сръбските управляващи оповестиха, че са събрали към около 13 500 оръжия, които са били предадени от жителите след всеобщите стрелби.

Властите оповестиха едномесечен интервал на прошка за жителите, в който да предадат нерегистрираните оръжия, с цел да не бъдат наказани на затвор. Мярката е част от битката против притежанието на незаконни оръжия след двете всеобщи стрелби.

Сред предадените оръжия има ръчни гранати, автомати и противотанкови ракетни установки. Смята се, че Сърбия е на едно от първите места в Европа по брой на оръжия на глава от популацията. Много от тях са останали от времето на войните през 90-те години на предишния век и са притежавани нелегално.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР