Десетки хиляди руски войници са паднали в битките за Плевен,

...
Десетки хиляди руски войници са паднали в битките за Плевен,
Коментари Харесай

Патриарх Неофит получи ценна икона от патриарх Кирил

Десетки хиляди съветски бойци са паднали в борбите за Плевен, Пловдив, при Шейново и на Шипка преди 140 години. Тогава нашите нации - българският и съветският, един до друг се борят за независимостта на България, сподели в словото си Московският патриарх и на цяла Русия Кирил след тричасовата Съборна света литургия, която отслужи с патриарх Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ".

Тази победа във войната носи и духовния смисъл на успеха над земното зло и неправда, тя е дадена поради вярата на нашите нации, като премия за беззаветното геройство на съветските бойци и в отговор на молитвите и страданията на безчислените български новомъченици, дали живота си за своето родно място, съобщи съветският патриарх.

Той означи, че този дивен храм в чест на Св.княз Александър Невски, основан с общите старания на нашите предшественици, е и сегашният зрим знак за това, че техният труд и подвизи в тежкото за България време не са останали безплодни и са принесли плодовете на Христовата религия за потомците.

Историците приказват, че нито Русия, нито българският народ са били подготвени за Руско-турската война, сподели в словото си патриарх Кирил. Той означи, че България е била обезкървена грубо от потушеното въстание, а Русия още не е била възобновена от неблагополучния спор с европейските страни в предшестващите години.

Войната е заплашвала да легне като тежко задължение на цялото съветско население, да изостри връзките й с Европа, само че Русия е била потресена от страданията на единоверния народ и взема решение да го отбрани, презирайки личното си благоденствие и без да получи в подмяна на това нещо, съобщи съветският патриарх.

Московският и на цяла Русия патрирах Кирил сърдечно поздрави българския патриарх Неофит за пет години от интронизацията му и молитвено му пожела Господ да го подарява с здраво здраве и със мощната си помощ във високото му служение.

"Господ да благослови Светата българска черква и да не остави народа й без своите милости ", благослови патриарх Кирил.

Той подари на българския патриарх Неофит от Руската православна черква и от съветския народ икона на Света Богородица Смоленска, вид одигитрия или пътеводителка, с цел да води добре българския народ.

Българският патриарх подари на патриарх Кирил патриаршески комплект, включващ, нагръден кръст, енголпие - медальон с изображение на Исус Христос, и панагия - медальон с изображение на Божията майка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР