Десетки хиляди протестираха в неделя в белгийската столица Брюксел срещу

...
Десетки хиляди протестираха в неделя в белгийската столица Брюксел срещу
Коментари Харесай

Многохиляден протест срещу мерките заради COVID-19 в Брюксел прерасна в безредици

Десетки хиляди стачкуваха в неделя в белгийската столица Брюксел против въведените ограничения и ограничавания поради разпространяването на коронавирусния вид Омикрон.

Демонстрацията стартира като спокойно шествие, само че след това прерасна в вълнения и се наложи полицията да употребява водни оръдия и сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите.

Основаната част от участниците бяха белгийци, само че към тях се причислиха и доста хора от Франция, Нидерлания, Германия и Италия. В тълпата се виждаха флагове още на Полша, Румъния, Португалия, Албания и други.

По данни на локалните органи на реда в демонстрацията са се присъединили към 50 000 души. Шествието в Брюксел беше проведено като самобитно продължение на сходни митинги в десетки други европейски градове, извършени в неделя.

Броят на новозаразените през предходната седмица в Белгия надвиши над 60 000 дневно, само че защото Омикрон е по-малко нападателен и поради високият % на имунизираните в Европа, здравните системи не са под толкоз огромен напън, колкото при предходните талази, написа Франс прес.

В петък белгийският министър председател Александер Де Кро разгласи, че заведенията за хранене и питейните заведения могат да удължат работното си време, само че нощните клубове остават затворени. Съседна Франция пък разгласи, че ще стартира да подвига постопенно рестриктивните мерки поради COVID-19 от 2 февруари, откакто локалните здравни управляващи видяха "окуражаващи сигнали ", че вълната от инфекции поради Омикрон спада.

На този декор протестиращите в неделя в Брюксел се оповестиха против продължаването на ограничаващите ограничения и против имунизирането на деца. Основното искане, скандирано от тълпата, беше "Свобода ".

След началото на шествието, последователно започнаха и деянията на експанзия от обособени участници в него. Сблъсъците ескалираха, когато протестиращите доближиха брюкселския дипломатически квартал. На видеокадри се виждат облечени в черно стачкуващи, които хвърлят бомбички към постройка на дипломатическата работа на Европейския съюз (ЕС) и чупят прозорци.

Последваха многократни предизвестия от полицията множеството да се разпръсне, след което в деяние бяха пуснати водни оръдия и огромно количество сълзотворен газ. По данни на силите на реда по време на безредиците са арестувани най-малко 70 души, а трима униформени и 12 протестиращи са потърсили здравна помощ.

"Остро съдя безсмислените опустошения и насилието по време на демонстрацията в Брюксел, в това число против постройката на нашата дипломатическа работа ", написа в Туитър висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР