Десетки хиляди жени в Исландия, включително премиерът Катрин Якобсдотир, ще

...
Десетки хиляди жени в Исландия, включително премиерът Катрин Якобсдотир, ще
Коментари Харесай

Исландките протестират срещу неравенството в заплащането на труда

Десетки хиляди дами в Исландия, в това число министър председателят Катрин Якобсдотир, ще откажат да работят във вторник, оповестява BBC. 

Това се прави в символ на митинг против разликата в заплащането на дамите и мъжете, както и  срещу насилието, учредено по сексуален симптом. Включва се като труд и домакинската работа. 

Сфери, в които дамите са по-голямата част от служащите, като опазване на здравето и обучение, ще бъдат изключително наранени.

Това в първата целодневна стачка на дамите от 1975 година насам.

Якобсдотир сподели, че нейното държавно управление изследва по какъв начин се правят оценка специалностите, в които преобладават дамите, в съпоставяне със сферите , обичайно доминирани от мъжете.

Според Синдиката на исландските учители, дами са по-голямата част от учителите на всяко равнище на просветителната система, в това число 94% от учителите в детските градини. Около 80% от работещите в Националната университетска болница на Исландия, най-голямата в страната, са дами.

Исландия е класирана като най-високо в света във връзка с равенството сред половете от Световния стопански конгрес за 14 следващи години. Общият резултат е 91,2 %.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР