Десетки хиляди жени в Исландия, включително премиерът Катрин Якобсдотир, ще

...
Десетки хиляди жени в Исландия, включително премиерът Катрин Якобсдотир, ще
Коментари Харесай

Премиерът на Исландия ще стачкува заради разликата в заплащането на жените и мъжете

Десетки хиляди дами в Исландия, в това число министър председателят Катрин Якобсдотир, ще откажат да работят във вторник.

" Kvennafri ", или почивен ден на дамите, беше разгласен в символ на митинг против разликата в заплащането на дамите и мъжете и насилието, учредено на пола.

Сфери, в които дамите са по-голямата част от служащите, като опазване на здравето и обучение, ще бъдат изключително наранени.

Планираното излизане ще означи първата целодневна стачка на дамите от 1975 година насам.

Жени и не-бинарните хора са били призовани да отхвърлят платена и неплатена работа във вторник, в това число домакинска работа.

" Няма да работя този ден, както чакам всички дами [в кабинета] също да го създадат ", сподели министър председателят на Исландия госпожа Якобсдотир пред mbl.is уеб страница.

Г-жа Якобсдотир сподели, че нейното държавно управление изследва по какъв начин се правят оценка специалностите, в които преобладават дамите, в съпоставяне със сферите, обичайно доминирани от мъжете.

Според Синдиката на исландските учители дамите съставляват болшинството от учителите на всяко равнище на просветителната система, в това число 94% от учителите в детските градини.

Около 80% от служащите в Националната университетска болница на Исландия, най-голямата в страната, са дами.

Страните с най-голямо тъждество сред половете в света

Исландия е класирана като най-хубавата страна в света във връзка с равенството сред половете от Световния стопански конгрес (WEF) в продължение на 14 години ред. Но страната не е изцяло равна, като WEF й дава общ резултат от 91,2%.

Вулканичният остров, който е една от най-слабо обитаемоте страни, се подрежда на 14-то място в света по икономическо присъединяване, след страни като Либерия, Ямайка и Норвегия.

Около 90% от женското население на Исландия стачкува през 1975 година, пробвайки се да подчертае смисъла на дамите за стопанската система. Стачката накара Народното събрание на страната да одобри закон за равно възнаграждение на идната година.

Бившият президент на Исландия Вигдис Финбогадотир сподели пред Би Би Си през 2015 година, че стачката от 1975 година е била „ първата стъпка за еманципацията на дамите в Исландия “, която й проправя пътя към става първата жена, определена демократично за държавен глава в света през 1980 година

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР