40 000 маршируват в Испания срещу плановете за амнистия на каталунските сепаратисти

...
Десетки хиляди испанци протестираха в Мадрид в неделя срещу възможните
Коментари Харесай

Десетки хиляди испанци протестираха в Мадрид в неделя срещу възможните планове на действащия премиер Педро Санчес да даде амнистия на каталунските сепаратисти, за да се запази на поста след избори, които не успя да спечели.

Развявайки испански знамена, привърженици на опозиционната консервативна Народна партия (НП) пътуваха от цяла Испания, за да присъстват на митинга в Мадрид. Властите оцениха размера на тълпата на 40 000 души.

Санчес, който стана втори на изборите през юли, може да остане на поста, ако спечели подкрепата на бившия лидер на Каталуния в изгнание Карлес Пучдемон, чиято партия Junts per Catalunya контролира седем места в парламента.

Пучдемон, издирван в Испания за опит за отцепване на региона, поиска оттеглянето на съдебните действия срещу колегите сепаратисти като условие за неговата подкрепа.

Хиляди испанци излязоха по улиците на Мадрид в неделя. Хиляди испанци излязоха по улиците на Мадрид в неделя. Хесус Хелин/Europa Press/AP

Алберто Нунес Фейхоо, лидер на Народната партия, която спечели най-много гласове на 23 юли, каза, че никога няма да се съгласи с исканията за амнистия на организаторите на референдума за независимост в Каталуния през 2017 г., който се проведе въпреки че съдилищата решиха, че е незаконен.

Оттеглянето на наказателни дела срещу сепаратистите би се равнявало на амнистия на „превратаджиите“, каза той пред своите поддръжници на митинга в Мадрид.

72-годишният Грегорио Кастенеда, пенсионер, беше пътувал от Сантандер на северното крайбрежие на Испания, за да покаже, че се противопоставя на всяка амнистия.

„Не подкрепям правителството, което имаме. За мен това е катастрофа, защото ще раздели Испания тотално“, каза той пред Ройтерс.

Санчес проведе собствен политически митинг в Гава, близо до регионалната столица на Каталуния Барселона, в неделя. Той не спомена амнистия, но каза, че социалистите искат да излекуват социалните разделения около кризата в Каталуния.

„Опитваме се да обърнем страницата“, каза той на поддръжниците си.

През 2021 г. Санчес помилва девет сепаратисти, хвърлени в затвора заради ролята им в натиска за независимост.

Feijoo ще направи първия удар на гласуването за министър-председател на 27 септември, но шансовете му да спечели се смятат за малки, тъй като PP се противопоставя на всякакви отстъпки на сепаратистите. Ако Feijoo се провали, Sanchez ще получи шанс да види дали може да събере подкрепа.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР