Десетки хиляди испанци протестираха днес в Мадрид срещу плановете на

...
Десетки хиляди испанци протестираха днес в Мадрид срещу плановете на
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Мадрид срещу амнистиране на каталунски лидери

Десетки хиляди испанци стачкуваха през днешния ден в Мадрид против проектите на държавното управление да амнистира дванайсет каталунски политици, наказани за несполучливия опит за обособяване на Каталуния през 2017 година, предадоха Ройтерс и АП.

В оповестено през днешния ден изявление за вестник " Вангуардиа " вицепремиерът на Испания Кармен Калво дава явен знак, че освобождението от пандиза на каталунските сепаратисти е " близо ". Това обаче провокира мощно разделяне сред испанците.

Според резултатите от анкета, поместени през днешния ден в онлайн изданието niusdiario.es, към 63 на 100 от хората са срещу амнистирането на сепаратистите, 25 % я поддържат, а към 6 на 100 са безразлични.

Опозиционни депутати от консервативната Народна партия, крайнодясната " Вокс " (Глас) и центристката " Сиудаданос " (Гражданите) се причислиха към митинга на централния мадридски площад " Колон ". По данни на столичната полиция участниците в митинга са към 126 хиляди. Националната полиция обаче ги наброи на 25 хиляди.



Миналия месец Върховният съд на Испания съобщи в незадължаващ отчет, че възразява на възможното решение на държавното управление да амнистира наказаните сепаратисти. Именно този съд призна през октомври 2019 година за отговорни деветима каталунски политици по обвинявания в организирането на противозаконен референдум за самостоятелност и едностранното оповестяване на независимостта на Каталуния. Те получиха присъди от 9 до 13 години затвор. Трима други бяха приети за отговорни в непокорство, само че не бяха пратени в пандиза, припомниха организациите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР