Десетки хиляди исландски жени, включително жената министър-председател на страната, излизат

...
Десетки хиляди исландски жени, включително жената министър-председател на страната, излизат
Коментари Харесай

Защо жените във „феминисткия рай“ Исландия стачкуват?

Десетки хиляди исландски дами, в това число дамата министър-председател на страната, излизат по улиците във вторник в народен митинг против неравенството сред половете и половото принуждение.

Определяна като най-голямата женска стачка от десетилетия, напускането ще накара дамите да изоставят всякаква платена и неплатена работа – в това число домашен отговорности – за деня, развявайки банери с надпис „ Kallarou þetta jafnretti? “ („ Наричате това тъждество? “).

Продължете да четете

лист от 4 детайла В Исландия към този момент е нелегално да се заплаща на мъжете повече от дамите The изменящото се лице на политиката на Исландия Исландските дами се оправят с изнасилването и „ порнификацията “ Исландците желаят думата при участието в ЕСВъншна връзкаТази публикация ще бъде отворена в нов прозорец на браузър завършек на списъка

Исландия е необятно считана за ужасно място да бъдеш жена, класирайки се преди всичко в показателя на разликите сред половете на Световния стопански конгрес за 14 следващи години.

Страната се управлява от жена – министър-председателят Катрин Якобсдотир. Близо половината от нейните депутати са дами. Голям брой заемат управителни и управителни длъжности. Условията за наставнически отпуск за майките и бащите са толкоз положителни, че съвсем 90 % от дамите в трудоспособна възраст имат работа.

Така за какво изпитват потребност да стачкуват?

Защо дамите поразяват?

Докато на Исландия се гледа като на парадайс на равенството, доста дами считат, че към момента има място за усъвършенстване.

Жените към момента изостават от мъжете във връзка с приходите макар разпоредбите за равно възнаграждение, датиращи от 1961 година През 2018 година законодателите отидоха по-далеч, задължавайки фирмите да потвърдят, че не заплащат на дамите по-малко от мъжете.

И въпреки всичко неравенството продължава.

Според статистическата работа на Исландия, общата разлика в заплащането е била 10,2 % през 2021 година, разширявайки се до 29,7 % в работните места във финансите и застраховането. Освен това дамите са по-склонни да работят на подценени, по-ниско платени работни места, като учители или опазване на здравето.

И токсичната неустрашимост продължава. Повече от 40 % от дамите са претърпели учредено на пола или полово принуждение. Проучване на Исландския университет през 2018 година разкри, че всяка четвърта жена е била изнасилена или полово насилвана, като множеството докладвани случаи не са стигнали до съда.

„ Стремим се да притеглим вниманието към обстоятелството, че ни назовават ​​рай на равенството, само че към момента има разлики сред половете и незабавна потребност от деяние “, сподели Фрея Щайнгримсдотир, връзки шеф на Исландската федерация на публичните служащи, в изявление за Ройтерс.

Активистите желаят да бъдат оповестени заплатите на дамите, работещи в ръководени от дами браншове. И те желаят причинителите да бъдат подведени под отговорност за учредено на пола и полово принуждение.

Кой поразява?

Очаква се минимум 25 000 дами и не-бинарни хора да се появят на протест в центъра на град Рейкявик, като хиляди дами в браншове като лов на риба, преподаване и опазване на здравето се причисляват към стачки към страна.

Премиерът Якобсдотир сподели пред локалните медии, че няма да пристигна на работа, като прикани сътрудниците си в кабинета да създадат същото. „ Първо и най-много, демонстрирам взаимност с исландските дами с това “, сподели тя пред уеб страницата mbl.is.

Якобсдотир, която е на поста от 2017 година, завоюва овации за постоянното си управление на страната по време на пандемията. По това време тя приписваше триумфа си на желанието си да се учи и да прави неточности, дарба, която съгласно нея „ се дава по-лесно на дамите, в сравнение с мъжете “.

Какво докара до тази стачка?

Днешното занемаряване е най-голямото от 1975 година, когато 90 % от дамите отхвърлиха да готвят, чистят или да гледат децата си.

Събитието, което сковава страната, докара до затваряне на заводи и магазини, учебни заведения и детски градини. Той стана прочут като денят, в който страната изчерпа саламите – изправени пред нуждата да нахранят децата си, бащите прибягнаха до най-лесната налична храна.

„ Почивният ден на дамата “ донесе голяма смяна в мисленето на страната. Пет години по-късно Исландия стана първата страна в света, избрала жена президент. Разведена самотна майка Вигдис Финбогадотир ще заеме поста 16 години.

До 2010 година страната означи още един първи резултат, като избра Йохана Сигурдардотир за своя първа жена министър-председател, която се оказа и първият открит гей началник на държавното управление в света.

Но десетките организации, които стоят зад днешната стачка, споделят, че настояванията от 1975 година към момента не са изпълнени.

Въпреки че някои може да слагат под подозрение нуждата от днешните дейности, Щайнгримсдотир настоя, че тъкмо заради световната известност на Исландия тя носи отговорността да оправдае упованията.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР