Десетки хиляди хора участваха вчера в предизборен митинг в Минск

...
Десетки хиляди хора участваха вчера в предизборен митинг в Минск
Коментари Харесай

Десетки хиляди се стекоха на предизборен митинг на беларуската опозиция

Десетки хиляди хора участваха през вчерашния ден в избирателен протест в Минск в поддръжка на главната кандидатка на опозицията за президентските избори в Беларус на 9 август, предадоха Франс прес и ДПА.

В проявата се включиха към 34 000 последователи на Светлана Тихановска , заяви правозащитната организация " Вясна ". Агенциите означават, че това е най-многолюдният опозиционен протест в някогашната руска република от десетилетия.
 

— Project Fearlessness (@BillyLiar10)

Противниците на властническия президент Александър Лукашенко разпореждат очаквания на 37-годишната Тихановска, която на 9 август ще се изправи против дългогодишния водач на страната.

Съпругът на Светлана - Сергей Тихановски, прочут блогър - е един от двамата основни съперници, които се намират в ареста и им беше отказана регистрация за изборите. Другият е Виктор Бабарико. Третият мощен кандидат Валерий Цепкало избяга в Русия.

По-рано през вчерашния ден беларуските управляващи упрекнаха Тихановски и още един намиращ се в ареста опозиционер, Микола Статкевич, че са желали да провеждат " всеобщи протести " благодарение на съветски " бойци ", тридесет и няколко от които бяха задържани през вчерашния ден.
 
Tens of thousands of supporters of President Alexander Lukashenko's top election rival rallied in the Belarusian capital Minsk despite an increasing crackdown on the opposition
— AFP news agency (@AFP)

Лукашенко неведнъж упрекна опозицията, че подклажда протест и възнамерява да го смъкна от власт с задгранична помощ. На митинга Тихановска отхвърли обвиняванията. Тя сподели, че в случай че победи, ще свика нови избори и ще освободи всички политически пандизчии.

" Уморих се да одобрявам всичко, уморих се да мълча и да бъда уплашена ", съобщи Тихановска и акцентира, че желае да промени системата, а не да е на власт.

Преподавателката по британски без какъвто и да било опит в политиката се кандидатира за изборите след ареста на брачна половинка й. Най-неочаквано обаче тя се трансформира в политическо събитие и притегля тълпи от последователи, каквито не е имало преди нейните манифестации из Беларус.

Лукашенко ръководи страната от 1994 година и ще се бори за шести мандат, само че тази година е изправен пред небивала готовност на опозицията, насърчена от появяването на нови лица.

Минск упреква 32-ма задържани руснаци, че са членове на съветската частна военна компания " Вагнер ", близка до Кремъл и обвинена, че праща наемници в непознати страни като Украйна, Либия и Централноафриканската република.

В официално съобщение съветската дипломация съобщи, че мъжете работят за беларуска компания и са минали през Беларус директно на път за крайната си цел - Истанбул.
Всеки опит да се показа случилото се като външна интервенция във вътрешните работи на Беларус, е меко казано абсурден, се показва в официалното съобщение.
 

— Franak Viačorka (@franakviacorka)
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР