Десетки хиляди хора се събраха в сръбската столица Белград на

...
Десетки хиляди хора се събраха в сръбската столица Белград на
Коментари Харесай

Гигантски протест блокираха Белград

Десетки хиляди хора се събраха в сръбската столица Белград на фона на растящата угриженост от равнищата на принуждение след всеобщите стрелби, при които този месец починаха 18 души, проблемите на фермерите и държавния надзор над медийното пространство, съобщи БГНЕС.


Множеството от хора блокира придвижването в центъра на града, парка Пионирски и автомагистралата в сръбската столица. На място имаше чиновници на сръбската полиция в цивилни облекла.

Митингът е тритият огромен митинг " Сърбия против насилието " през последните седмици, който изкарва на улицата десетки хиляди хора с апели за оставка на висши чиновници.

" Ние сме в потрес, не имаме вяра и сме ядосани ", съобщи протестиращата Йелена Михайлович пред тълпата, събрала се пред Народното събрание.

" И един въпрос отеква във всички нас - каква страна оставяме на децата си? ", добави тя.

Протестите са едни от най-масовите манифестации в Сърбия, откогато преди повече от две десетилетия всеобщи демонстрации провокираха рухването на някогашния сръбски деспот Слободан Милошевич.

След като блокираха два огромни моста в Белград и автомагистралата, минаваща през сръбската столица, няколко опозиционни политици приканиха поддръжниците си да останат на пътя, до момента в който не бъдат изпълнени всички претенции, а други протестиращи разпънаха палатки.

Ръководителят на активистка група Саво Манойлович и негови съидейници бяха нападнати от дребна група, която първо го е предизвикала, а по-късно се е пробвала да го удари с колан. По думите на Манойлович, младежите са от така наречен национални патрули - дясна организация, която поддържа сръбските управляващи.

Протестиращите приканват за оставката на министъра на вътрешните работи и на ръководителя на разследващата работа.

Демонстрантите желаят държавното управление да отнеме лицензите за лъчение на телевизионни канали, които популяризират наличие, обвързвано с принуждение, както и да забрани издаването на проправителствени вестници, които разпалват напрежението, атакувайки политически дисиденти.

Едно от най-популярното риалити излъчвания в страната е водено от Звездан Славнич, наказан палач и наркодилър, само че той е единствено един от многото нарушители, които имат видна роля в сръбските медии. Почти 440 000 души са подписали петиция с искане две малките екрани с национално покритие да изгубят лицензите си за лъчение на риалити излъчвания с принуждение.

На митинга участва и една от майките на децата, потърпевши в Печина, които, както тя споделя, са били онеправдани от режима на Вучич. Тя съобщи, че на детето ѝ е неразрешено да върви на детска градина, тъй като предходната година е взела участие в митингите на фермерите.

„ Искаме да живеем без боязън в нашата страна. Ние сме тук, тъй като желаеме Сърбия без принуждение. Това не е ли ясно на всички? Тези, които управляват страната, имат безспорна власт, само че и безспорна отговорност. Не би трябвало да им разрешаваме да си играят с живота ни и с живота на децата ни. Исканията са ясни: настояваме за преустановяване на насърчаването на насилието. Също по този начин, незабавна анулация на риалити шоуто “, сподели тя.

Михайлович прочете и настояванията, които жителите показват за трети следващ петък и които към момента не са изпълнени. Исканията включват оставките на членовете на органа за надзор над медийното пространство „ поради отговорността им за това, че медийната сцена в Сърбия е залята от принуждение и ненавист “.

„ Ние настояваме и за неотложно унищожаване на риалити стратегии и излъчвания, които излъчват принуждение и експанзия, лишаване на лицензите на малките екрани Pink и Happy, възбрана на таблоиди, които пропагандират принуждение и популяризират подправени вести, както и промяна на управлението на „ Радио-телевизия на Сърбия “ (РТС) “, се споделя в текста.

От своя страна фермерите от окръг Шумадия, които се насочиха към Белград с тракторите си, с цел да вземат участие в митинга, прекараха нощта край град Пожаревац, където към тях се причисляват сътрудниците им от Източна Сърбия.

Според информацията от Пожаревац земеделците от региона на Браничево чакат полицията да им позволи да преминат по моста над река Голяма Морава, с цел да могат да продължат пътуването си към столицата

Ръководителят на митинга на фермерите от Шумадия Милан Милошевич съобщи пред осведомителна организация, че полицията им пречи.

" Все отново се надяваме, че през днешния ден те ще се държат по-професионално с нас, тъй като техните деца също пият мляко. Отиваме в Белград, с цел да предупредим държавното управление, че актуалната рецесия заплашва да унищожи изцяло селскостопанското произвеждане и да остави децата ни без храна ", сподели Милошевич.

Фермерите са решени да продължат с митингите, макар че Вучич съобщи, че ще предложи на държавното управление да одобри някои от настояванията им. Асоциациите обявиха, че договарящите, които се срещнаха с Вучич преди два дни, са " марионетки ", " спътници " и " проправителствени ".

Решението за образуване на митингите пристигна, откакто сдруженията на земеделските производители от разнообразни елементи на Сърбия не съумяха да реализират съглашение със сръбския министър-председател Ана Бърнабич, а по-късно отхвърлиха среща с президента.

Коментирайки отразяването на митинга, програмния шеф на „ Ν1 “ Божич даде образец за основаването на " паралелна действителност ".

" Някои телевизионни екипи получиха позволение, знаем кои, и използваха дронове, с цел да снимат фрагменти преди началото на митингите, а по-късно ги възпроизведоха и по този начин дезинформираха обществеността, вместо да осведомят хората за действителната обстановка. Това се забелязваше на предходните два митинга и за мен това най-добре приказва за това какъв брой са подготвени някои хора да хвърлят прахуляк в очите на обществото, да демонстрират фотоси и да разясняват нещо, което в никакъв случай не се е случвало ", сподели Божич.

Що се отнася до политическата сцена, членовете на опозицията, измежду които депутатите от Демократическата партия (ДП) и Зелено-левия клуб, напуснаха специфичното съвещание на Народното събрание, обвинявайки ръководещата партия и нейните съдружници, че целят да " заглушат митинга ", вместо да се заемат с въпросите, повдигнати от стачкуващите.


" Не желаеме да бъдем част от това... ще се присъединим към митинга на жителите ", съобщи пред Зоран Лутовац, ръководител на Демократическата партия.

Депутатите от двете парламентарни групи издигнаха плакати, изобразяващи развеселените лица на Вучич, Бърнабич и други представители на ръководещите, на които е изписан въпроса „ Кое е смешното?! “ (ШТА JЕ СМЕШНО?!).

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли митингите като " политическа " акция.

По-малка група от хора се събра в Панчево, с цел да чуе изявлението на президента Александър Вучич по тематиките, които той нормално визира в обществените си обръщения: Косово, съперниците му и мнението му за отношението на интернационалната общественост към Сърбия. Смята се, че на площад " Крал Петър " в Панчево е имало 2-3 00 души.

Президентът упрекна опозицията, че злоупотребява с нещастието с всеобщата пукотевица за свои политически цели и че желае да завоюва властта без избори. " Това няма да се случи! На власт се идва с избори, а не с принуждение ", сподели той по време на половинчасовата си тирада.

Ден по-рано Вучич съобщи: „ Мислите, че като окупирате здания или пътища, ще получите нещо – нищо и в никакъв случай няма да получите. Това е нещо, което ви подсигурявам. Това е нещо, което дублирам 10 години поред “.

Според локалните медии тълпата в Панчево е била най-вече от хора, докарани с рейсове - способ, който Сръбската прогресивна партия (СПП) на Вучич постоянно употребява за своите манифестации.

Вучич насрочи обособена проява за личните си поддръжници през идната седмица, която разгласи за " най-голямото събиране в сръбската история ".

По време на парламентарното съвещание близкият съдружник на Вучич, министър-председателят Ана Бърнабич, упрекна " задгранични разследващи служби ", че са разпалили безредиците, с цел да дестабилизират Сърбия.

" Това, което се случва, е директна работа на непознати служби и директна дестабилизация на Република Сърбия ", сподели тя по време на петъчния спор в Народното събрание по отношение на сигурността в страната след всеобщите стрелби. Терминът " непознати служби " се употребява от политиците в Сърбия за обозначаване на така наречен непознати разследващи служби и шпиони и се употребява много свободно против политически съперници.

" За да не бъдат извадени думите ми от подтекста, не говорех за нещастията, а за всичко, което се случи след нещастията и се ускорява всеки ден ", сподели Бърнабич и добави, че изказванията, че външният министър Ивица Дачич е излязъл от държавното съвещание, са невероятна неистина, която съгласно нея е била пропагандирана от така наречен магнатски медии.

Бърнабич реагира остро на рецензиите на депутатите от опозицията, като в един миг удари микрофона и ги назова „ простаци “, до момента в който го изключваше.

Само два дни по-рано водачът на опозиционното придвижване " Сърбия-Център " Здравко Понош съобщи, че " обществото е отровено, а страната - опустошена ", визирайки Сърбия, а отговорността и за двете е на сръбския президент Александър Вучич, който отклонява вниманието от всеобщите митинги по улиците, обявявайки предварителни избори.

" Той основава послания, посредством които неговите медии тровят обществото, а страната е опустошена. Вучич упражнява пълномощия, които не му принадлежат по Конституция. Обществото ще се излекува, когато основният отровител си отиде ", съобщи Понош пред телевизия „ Nova S “.

Той добави, че митингът против насилието в Сърбия не е " политическо инженерство от страна на опозицията " и че доста хора, които са взели участие в последните два митинга, даже не са си мечтали да създадат това преди три-четири седмици.

Понош съобщи, че на митингите участват хора, които ще дойдат непринудено, а няма да бъдат „ доведени “.

„ Опозицията би трябвало просто да бъде част от митинга “, добави той.

„ Като кани хората на митинга в поддръжка на държавното управление на 26 май, Вучич се пробва да консолидира партията си и да резервира " меките гласоподаватели на Сръбската прогресивна партия ", сподели водачът на опозиционното придвижване и означи, че държавното управление ще " спре страната на този ден ".

" Това е безконтролно. Представете си режим, който сковава цяла страна, с цел да покаже поддръжката си за управника ", разяснява обстановката Понош, като добави, че Вучич взема решение рецесиите, които самият той провокира.

По думите на водача на Сърбия-Център Вучич има проблем с разрешаването на действителни рецесии, като да вземем за пример митинга на фермерите, на които дава обещание пари, като че ли са негови лични, макар че не е акредитиран да го прави, и сърбите усещат следствията.

Понош предизвести, че предварителните избори, оповестени от Вучич, са " кокал, хвърлен на опозицията, който служи за отклонение на вниманието " от протичащото се на улицата.

" Хората излязоха на улицата не тъй като желаят избори, а поради обстановката в обществото ", акцентира той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР