Десетки хиляди хора протестираха в събота срещу правителството на Виктор

...
Десетки хиляди хора протестираха в събота срещу правителството на Виктор
Коментари Харесай

Не се страхуваме. Десетки хиляди излязоха на нов протест срещу Орбан в Будапеща

Десетки хиляди хора стачкуваха в събота против държавното управление на Виктор Орбан в центъра на Будапеща, заяви Ройтерс.

Това е в Унгария през последните месеци.

Демонстрацията беше водена от юриста Петер Мадяр , който до неотдавна беше непосредствен до администрацията на Орбан, само че по-късно сътвори политическо придвижване, ориентирано против него.

Протестиращите минаха в шествие до Народното събрание, като някои от тях скандираха: „ Не се опасяваме! “ и „ Орбан, оставка! “.

Много стачкуващи бяха облечени в националните цветове - алено, бяло и зелено, или носеха националното знаме. Партията на Орбан употребява тези знаци като свои лични, през миналите две десетилетия, написа Ройтерс.

43-годишният Мадяр беше женен за някогашната министърка на правораздаването в държавното управление на Орбан Юдит Варга. Твърди се, че той възнамерява да сътвори лична партия.

Мадяр доби необятна известност през февруари, откакто направи шокиращи разкрития за вътрешните каузи на държавното управление. Той упрекна началничката на канцеларията на Орбан Антал Роган в управление на централизирана пропагандна машина.

Също по този начин разгласява запис на диалог с някогашната си брачна половинка, в който тя разказва в детайли опит на старши асистент на Роган да се намеси при положение на рушвет. Прокуратурата изследва тези изказвания, като следствието се случва на фона на идните избори за европейски парламент през юни.

През февруари бяха отстранени Варга и някогашната президентка Каталин Новак, също основен съдружник на Орбан, след обвинявания в прикриване на полови похищения в държавен дом за деца.

Виктор Орбан е на власт от над 10 години . За това време той ограничи правата на дамите, мигрантите и ЛГБТИ общността и подчини съдилища, медии, неправителствени организации и университетски среди на властта. За този интервал той нееднократно е бил упрекван в присъединяване в корупционни схеми.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР