Десетки хиляди хора протестираха в петък вечер в унгарската Будапеща

...
Десетки хиляди хора протестираха в петък вечер в унгарската Будапеща
Коментари Харесай

Многохиляден протест в Будапеща срещу помилването на обвинен в педофилия

Десетки хиляди хора стачкуваха в петък вечер в унгарската Будапеща против решението на управляващите за опрощение на упрекнат за педофилия и против ръководството на премиера Виктор Орбан, предадоха международните организации.
Същевременно оставка подаде ръководителят на Унгарската протестантска черква поради абсурда.
Помилването е касаело заместник-директор на детски дом. Той е бил наказан на над три години затвор през 2022 година поради прикриване на педофилски дейности на неговия началник.
Преди митинга оставка подаде калвинисткият свещеник Золтан Балог, глава на Унгарската протестантска черква. Той разгласи решението си след ексклузивен църковен синод. Балог е доближен за унгарския министър председател Виктор Орбан. 
Според маджарски медии той е лобирал за опрощение на провинилия се в педофилия заместник-директор на детския дом.
Това е третият доближен на Орбан, който подава оставка поради абсурда в границите на седмица. Първо оставката си подаде президентката Каталин Новак, която е помилвала виновника. После оставка подаде и някогашната правосъдна министърка Юдит Варга, за която до неотдавна се говореше, че може да оглави листата на партията на Орбан за евроизборите през юни и чието име беше забъркано в абсурда.
Протестът унгарската столица, беше проведен по апел на културни дейци и на инфлуенсъри. Много от протестиращите обявиха, че са пристигнали на него, с цел да разкритикуват " системата на Орбан ".
Демонстрацията беше на " Площада на героите ", който беше цялостен с хора. Това бе невиждана по мащаби готовност против Орбан за 10-те години, през които той ръководи. Протестиращите споделиха, че са излезли на площада в отбрана на прозрачността, на човешкото достолепие и на жертвите на системата на Орбан.
Самият Орбан резервира безмълвие по абсурда, само че на следващия ден той ще произнесе тирада за положението на Унгария.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР