Десетки хиляди хора, много от тях китайци, са били хванати

...
Десетки хиляди хора, много от тях китайци, са били хванати
Коментари Харесай

Репресиите на Китай срещу кибер измами в Югоизточна Азия улавят хиляди, но оставят мрежите непокътнати

Десетки хиляди хора, доста от тях китайци, са били хванати в кибер измами, основани в Югоизточна Азия

От HUIZHONG WU Associated Press, 22 октомври 2023 година, 22:56 ч. Китай, предприе разнообразни концерти в и отвън Китай, с цел да поддържа фамилията си, откакто загуби работата си по време на пандемията от COVID-19.

През март предложение за работа да преподава китайска кухня в ресторант го води в комплекс за кибер измами в Мианмар, където вместо това му беше подредено да примами китайци да се откажат от спестяванията си за подправени капиталови схеми посредством обществени медийни платформи.

Zhang е един от десетките хиляди хора, най-вече, само че не всички китайци, които са попаднали в мрежите за кибер измами, ръководени от мощни китайски незаконни синдикати в Югоизточна Азия. Регионалните и китайските управляващи са хванали хиляди хора в репресии, само че специалистите споделят, че не съумяват да изкоренят локалните елити и незаконни мрежи, които са длъжни да продължат да ръководят схемите.

Когато лъжливите интервенции са спрени на едно място, те постоянно просто се появяват още веднъж другаде. Проблемът е позор за Пекин и обезсърчава елементарните китайци да пътуват до Югоизточна Азия от боязън, че може да бъдат излъгани или отвлечени и хванати в интервенция по киберизмама.

През последните години медийни отчети разкриха случаи на младежи, които са били примамвани тук-там в Камбоджа или Мианмар за високоплатена работа, единствено с цел да бъдат принудени да работят като измамници. Спасителните организации настояват, че хората постоянно биват бити или са изправени пред физически санкции, като да вземем за пример принуждаване да бягат обиколки, в случай че не се показват добре.

През август Китай, Тайланд, Лаос и Мианмар се съгласиха да основат взаимен полицейски действен център за справяне с кибер измамите в района. На 10 октомври Министерството на публичната сигурност на Китай разгласи, че неговата „ лятна интервенция “ сполучливо е върнала 2317 обвинени в машинация от северен Мианмар в Китай.

Китай назовава такива обвинени хора, макар че специалистите споделят, че множеството от тях са жертви, които са били принудени да работят за нарушителите. Те се питат по какъв начин ще бъдат третирани, откакто се върнат в Китай.

Схемите, основани в страни като Мианмар, Лаос и Камбоджа, се ръководят от китайски босове ръка за ръка с локалните елити. Много от тях са основани тук-там, където Китай е финансирал огромни строителни планове посредством знаковата самодейност на водача Си Дзинпин „ Един пояс, веднъж “.

Граничните райони на Мианмар от дълго време са били магнит за нарушители – исторически включващи производители и трафиканти на опиати - заради слабото използване на закона. Такива места нормално са под контрола на въоръжени групировки на етнически малцинства, които се опълчват или са в съюз с централното държавно управление на Мианмар. Някои също си сътрудничат с банди на проведената престъпност.

„ От позиция на китайското държавно управление е източник на извънредно стеснение, че имате толкоз доста от тези китайски нарушители опериращи в цяла Югоизточна Азия, ” сподели Джейсън Тауър, специалист по транснационална престъпност към Института за мир на Съединените щати. ” минуси, при които измамниците примамват хора, постоянно по средата на света, да влагат парите си във подправени схеми, откакто са ги подмамили в цифрови романи.

Измамниците разделят своите цели в две категории: китайски и некитайски. Те употребяват скриптове, изображения на модели и инфлуенсъри и програмен продукт за превод, с цел да подмамят хората, с които се свързват по телефона или онлайн, да се разделят с парите си. Жертвите могат да бъдат на всички места по света.

Престъпниците са „ яхнали раменете на самодейността „ Един пояс, веднъж “, сподели Тауър, който очерта връзките сред нарушителите и китайски държавни предприятия, мозъчни тръстове и държавни чиновници в отчет от 2020 година, написан за Института за мир на Съединените щати.

Жанг работеше в Тайланд и беше с виза в Лаос, когато срещна мъжа, който го примами в лъжливия комплекс в Мианмар. Давайки фамилното си име Гао, той твърди, че е брокер и туристически сътрудник за китайци, живеещи в Тайланд. Джан и брачната половинка му желаеха спомагателни пари, с цел да платят за ин витро оплождане, с цел да имат още едно дете. Гао му предложи да отиде да работи в Myawaddy, в щата Kayin в източната част на Мианмар, като учи локален готвач по какъв начин да готви китайски ястия в новия ресторант на Gao. Заплащането щеше да бъде двойно повече от това, което Джанг правеше в Китай.

Жанг беше внимателен. След преврата през 2021 година следеният от военни Мианмар е замесен в цивилен спор. Но Гао го увери, че няма да прави нищо нелегално и сподели, че ресторантът ще има доста клиенти, защото в региона работят доста компании за кибер измами.

Това можеше да вдигне червен байрак, само че едвам откакто стигна до Мианмар, Джанг осъзна затрудненото си състояние. Той изиска да се върне вкъщи, като сподели, че има незабавен случай в фамилията. Семейството му му оказа помощ да събере към 40 000 юана (5472 долара), с цел да изплати дълга, който Гао твърди, че му дължи, и той се измъкна една нощ, плувайки през река Моей в Тайланд, където се съобщи на тайландската полиция, която се свърза с Китайско посолство.

Zhang сподели на AP копия от известието си за депортиране от тайландската имиграционна полиция и краткотрайна персонална карта. Той се върна в Китай в края на юни и беше разпитан от китайската полиция, само че не беше арестуван. Той споделя историята си в Douyin, китайската версия на TikTok, с цел да предизвести другите за рисковете и споделя, че хората постоянно се свързват с него по отношение на родственици, хванати в клопката на кибер измами.

Общо Китай е задържа към 4000 обвинени и ги върна назад в Китай.

Министерството на публичната сигурност разгласи „ резултатни резултати “ посредством интервенции в съгласуваност с управляващите на Мианмар. В понеделник те оповестиха, че са репатрирали още 2349 души. Министерството не отговори на изпратено по факс искане за коментар.

31-годишен някогашен готвач, който беше вкаран незаконно в щата Ва на Мианмар по-рано тази година, сподели, че е видял своя компанията съобщи четирима души на китайската полиция с малко звук през септември. Други компании направиха същото, сподели мъжът, който беше вкаран незаконно в Мианмар и по-късно избавен от организация с нестопанска цел. Той отхвърли да бъде назван от боязън от държавно отмъщение и Асошиейтед прес не можа без значение да удостовери акаунта му. изчерпателна, споделят специалистите. Групите, които в този момент са основани в Мианмар, в началото са били ситуирани в Камбоджа. Когато през 2019 година Камбоджа разруши онлайн хазартните мрежи и противозаконните казина, доста от групите просто се реалокираха на по-малко охранявани места в Мианмар. Някои бяха завладяни от конкурентни банди.

Усилията на Китай да поправи имиджа си до момента не са постигнали огромен прогрес, сподели Титинан Понгсудхирак, професор по политически науки в Тайландския Университет Чулалонгкорн.

„ Можете да овладеете тези признаци и деянията..., които можете да видите в граничните региони “, сподели той, „ само че те ще се върнат, в случай че в действителност имате продължителни старания. "

-—-

AP откривател Wanqing Chen в Писателите от Пекин и AP Грант Пек и Джинтамас Саксорнчай от Банкок способстваха за този отчет.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР