Десетки хиляди хора излязоха на протест за трета поредна събота

...
Десетки хиляди хора излязоха на протест за трета поредна събота
Коментари Харесай

Десетки хиляди към Вучич: Спри да лъжеш! Спри да крадеш!

Десетки хиляди хора излязоха на митинг за трета поредна събота в Белград против политиката на сръбския президент Александър Вучич.

" Хората мълчат заради боязън, тъй като изречената дума става рискова, можете да загубите главата си, както аз съвсем я изгубих ", споделя локалният публицист Милан Йованович пред събралите се при започване на протестното шествие.

Къщата на този публицист, в един от регионите на Белград, неотдавна изгоря, подпалена с коктейл „ Молотов “. Неговият юрист удостоверява, че този случай е обвързван с работата на журналиста като кореспондент за информативен уебсайт, при което той е изнесъл данни за корупция. " Но Сърбия прекъсна зимния си сън и реши да не мълчи, реши да изкрещи в обезсърчение ", съобщи журналистът, представен от осведомителната организация Бета.

" Ставаме все по-бесни. Ако ме слушаш, ще схванеш какво ти споделям. Спри да лъжеш! Спри да крадеш! Чуй какво ти споделя народът! Народът не живее от твоите сандвичи и описи. От твоите избори, в които няма да участваме ", сподели известният сръбски актьор Бранислав Трифунович.

Според уредниците " сред 35 000 и 40 000 души " са взели участие в митинга. Полицията не показва своите данни за числеността, само че предходната събота оспори броя на 20 000 участници, упоменати от уредниците.

" Те могат да стачкуват, колкото желаят, без принуждение (...) Но хората схващат това доста добре. След всяка проява, аз и моята партия ставаме по-силни, " сподели Александър Вучич в събота.

Това са първите обилни демонстрации против Вучич от пролетта на 2017 година, когато хиляди млади белградчани излязоха на улиците след успеха му на президентските избори.

От някогашен извънредно националистически водач, Вучич се трансформира в проевропейски центрист, само че постоянно е упрекван от опозицията в задушаване на медиите и гражданското общество.

Организираният в събота от студенти и персони, в това число актьори, тази проява, сходно на предходните, беше подкрепена от опозиционния блок „ Съюз за Сърбия “, пъстра коалиция от партии.

Първият митинг се състоя на 8 декември, по апела на опозицията, след случай, в който един от нейните водачи, Борко Стефанович, беше пребит преди политическа среща в южната част на страната.

" Борбата за народна власт няма да спре след отдръпването на Александър Вучич. Това е единствено началото ", сподели сръбският карикатурист Душан Петричич.

„ Вучич, апаш! “ скандираха протестиращите по време на шествието. Те стопираха пред централата на националната телевизия и я освиркваха мощно в продължение на пет минути. Те упрекват медията, че не отделя задоволително време за отразяване на тяхното придвижване.

В последния си отчет Европейският парламент " упорства сръбските управляващи " да " подобрят ситуацията във връзка с свободата на словото и свободата на печата " в страната. /БГНЕС, РТС АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР