Десетки хиляди хора излязоха на протест по улиците на Белград

...
Десетки хиляди хора излязоха на протест по улиците на Белград
Коментари Харесай

Вучич, оставка. Десетки хиляди сърби протестираха заради действията на властите след масовите стрелби

Десетки хиляди хора излязоха на митинг по улиците на Белград под мотото " Сърбия против насилието " в петък, съобщи балканската работа на Свободна Европа. Те желаеха оставката на президента на страната Александър Вучич . Причина за демонстрацията е неодобрение от реакцията на управляващите след двете при започване на май, при които бяха убити 18 души.

Това е третият следващ митинг след случаите. Той беше иницииран от опозицията в страната, която упреква президента Александър Вучич за основаването на атмосфера на безизходност и разделяне в Сърбия. Според съперниците му точно тя индиректно е довела до всеобщите стрелби.

По време на митинга в петък десетките хиляди жители блокираха някои от най-натоварените елементи на столицата Белград. Те носеха плакати с надписи като " Оставки на всички " и скандираха " Вучич, оставка " и " Вучич си отива ".
 Протестът в Белград, 19 май 2023 година
В същото време президентът организира протест с последователи на своята Сръбска прогресивна партия в Панчево, покрай Белград и и упрекна опозицията, че употребява всеобщите стрелби за политически цели.

Вучич сподели още, че е получил информация от служби " от Изтока ", че митингите в Сърбия са опити за " цветни революции ". Той не сподели за службите на кои страни приказва и не даде друди доказателства за изказванието си.

Освен оставката на Вучич, измежду настояванията на протестиращите са и оставките на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и на шефа на Агенцията за сигурност Александър Вулин .

В петък Гашич призна в Народното събрание, че против стрелеца, който умъртви осем души при втората всеобща пукотевица, са били подадени няколко наказателни тъжби, само че по този начин и не са били прегледани от полицията.

Хората упорстват и за смени в Регулаторния орган за електронни медии, закриване на таблоидите, пропагандиращи принуждение и нарушаващи медийния кодекс. Настоява се и за премахването от ефира на стратегии, които предизвикват принуждение, като реалити излъчвания.

По-рано сръбските управляващи оповестиха едномесечен интервал на прошка за жителите, в който да предадат нерегистрираните оръжия, с цел да не бъдат наказани на затвор. Мярката е част от битката на управляващите против притежанието на незаконни оръжия след двете всеобщи стрелби.

При първата всеобща пукотевица при започване на май тринадесетгодишно момче донесе в учебно заведение в центъра на Белград два револвера на татко си и коктейли Молотов и. Други шест възпитаници и един преподавател бяха ранени.

Ден по-късно в три села край град Младеновац, на към 40 км южно от Белград, като умъртви осем души и рани 14.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР