Десетки хиляди граждани излязоха по улиците на Минск за пореден

...
Десетки хиляди граждани излязоха по улиците на Минск за пореден
Коментари Харесай

Гореща точка: Беларус. Десетки хиляди в сблъсък с водните оръдия на полицията

Десетки хиляди жители излязоха по улиците на Минск за следващ ден. Протестиращите против режима на Александър Лукашенко влязоха и в конфликти с полицията, която употребява водно оръдие, с цел да разпръсне тълпата.
Не стихва напрежението, след преизбирането на Лукашенко за президент. Вече над месец стачкуващите излизат по улиците на страната. Междувременно от време на време се стига до съществени ескалации на нарпежението, опозицията последователно напусна страната, а Европа направи сериозна поръчка, откакто публично разгласи, че няма да признае Лукашенко за президент на Беларус. Самият той пък встъпи в служба по време на загадка гала.

Припомняме още, че до тук се стигна, откакто Лукашенко победи съперника си Светлана Тихановска в президентската борба и завоюва 80% от вота. Смята се обаче, че резултатите са били манипулирани.

Самата Тихановска сега не е в Беларус. Тя помоли за помощ президентът на Франция Еманюел Макрон, а през днешния ден стана ясно още, че се е обърнала и към немския канцлер Ангела Меркел, която да окаже напън върху Лукашенко.

В неделя над 100 000 души са били на площада, осведомят от организация “Ройтерс”. Гражданите скандираха и пред център “Окрестина”, където са арестувани част от опозицията и протестиращите.

До този миг броят на арестуваните от началото на избухналото неодобрение надвишава 12 000. Някои от тях са били освободени на по-късен стадий.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР