Десетки хиляди друзи в Израел и техни поддръжници участваха в

...
Десетки хиляди друзи в Израел и техни поддръжници участваха в
Коментари Харесай

Десетки хиляди протестираха в Израел срещу закона за еврейската нация

Десетки хиляди друзи в Израел и техни поддръжници участваха в проява в централната част на Тел Авив, с цел да стачкуват против нов закон, който ги прави втора класа жители на еврейската страна, осведоми Агенция Франс Прес.

Законът, който беше признат през предишния месец и е част от по този начин наречените "основни закони " на Израел, де факто конституция, постановява, че страната е страна на еврейския народ.

Не се загатва за тъждество или народна власт. Говори се за Израел като историческата родна земя на евреите, които имат "уникалното " право на самоопределяне в границите на израелските граници.

Арабите остро подлагат на критика законодателство, изключително от общността на друзите в Израел, която е от 130 000 души.

Друзите, за разлика от други араби, които могат непринудено, наложително би трябвало да отбиват военна работа дружно с евреите.

Развявайки цветни флагове на друзите и на Израел, повече от 50 000 протестиращи скандираха за "равенство ".

"Въпреки нашата безгранична преданост към страната, страната не ни преглежда като равни ", сподели духовният водач на друзите в Израел шейх Муафак Тариф по време на тирада.

Генералът от запаса Амал Аад съобщи, че високопоставени чиновници от силите на реда от общността на друзите като него "искат да запазят нашата израелска еднаквост и мислят, че държавно управление може да промени закона ".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху организира серия от срещи с управлението на друзите в страната, твърдейки, че "нищо в този закон не нарушава вашите права като равни жители на Държавата Израел ".

Но срещата не смекчи недоволството им. Няколко висши офицери напуснаха армията като форма на митинг.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР